Afkeer van humor over hitsige president

Een beetje grapjas kan deze dagen zijn lol niet op met Bill Clintons seksuele escapades in het Witte Huis. Het was voor het Amerikaanse televisiestation UPN zelfs aanleiding om een toespelerige serie uit te zenden, waarin een zwarte butler zucht onder het juk van een hitsige president....

TIM OVERDIEK

The Secret Diary of Desmond Pfeiffer ging deze week in première, nadat de makers wekenlange protesten van zwarte Amerikanen hadden getrotseerd. De show zou racistisch zijn, vol met politiek incorrecte verwijzingen naar slavernij. Het eindoordeel was nog dodelijker: het satirische programma was niet eens grappig.

De verontwaardiging was ontstaan na het zien van de proefuitzending. Daarin bijt onder meer een Witte Huis-medewerker butler Pfeiffer toe, als deze met zijn benen op tafel achterover leunt: 'De slaven zijn nog niet geëmancipeerd. Voeten van tafel'

De serie speelt zich af in 1861, als Abraham Lincoln president is van Amerika en het land zich middenin de burgeroorlog bevindt waarbij slavernij de inzet is, maar dat facet komt nauwelijks aan de orde. Rode draad is de onbedwingbare geilheid van Lincoln en diens minstens zo opgewonden echtgenote Mary.

Pfeiffer, gespeeld door Chi McBride, is geen slaaf maar een Britse adelman van Moorse afkomst die zowaar een blanke assistent onder zich weet. Hij moet voortdurend de naar seks hunkerende First Lady van zich afslaan, en wijst als onbezoldigd adviseur met intellectuele kwinkslagen de president terecht.

Dat het een slappe parodie betreft op Clintons presidentschap, ligt er duimendik bovenop. In één van de scènes zegt Pfeiffer tegen Lincoln: 'U gedraagt zich geen cent beter dan een oversekste hillbilly uit Arkansas.' Dit is de thuisstaat van Clinton, die als gouverneur al de nodige slippertjes op zijn naam had staan.

Maar zwarte leiders ergerden zich op voorhand aan het vermeend racisme. De gemeenteraad van Los Angeles keurde de serie in een motie af. Vertegenwoordigers van organisaties als Black Brotherhood en National Association for the Advancement of Colored People marcheerden voor de UPN-studio's.

Onder deze druk werd de eerste aflevering vervangen door de tweede, waarin geen gewraakte toespelingen op de slavernij worden gemaakt. De extra publiciteit, hoe negatief ook, leidde amper tot indrukwekkende kijkcijfers. Vier procent van de potentiële kijkers schakelde in. In New York en Los Angeles lag dat percentage op vijf.

Wellicht dat deze kijkcijfers verder zullen kelderen, want de eerste reacties waren vernietigend. Wat overheerste was een massale onthutsing over het gebrek aan humor. Voor een spoedige afschaffing van Secret Diary is geen burgeroorlog nodig. Tim Overdiek

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden