Afkeer van Berlusconi houdt Prodi in zadel

Romano Prodi heeft de moeilijkheden in zijn gelederen overwonnen, schreef de nestor van de Italiaanse politiek-commentatoren, Sergio Romano, zondag in zijn rubriek, ‘omdat hij goed gebruik heeft weten te maken van het enige argument waarover alle leden van zijn coalitie het eens zijn: vermijden de macht te delegeren aan...

Dat cijfer sprak, kleine verschillen daargelaten, uit alle peilingen, zowel die van links als die van rechts. De centrum-linkse coalitie staat er slecht voor, veel slechter dan vorig voorjaar, toen het blok van Berlusconi en dat van Prodi ongeveer evenveel stemmen wisten te vergaren.

En dus had Prodi vrijdag, terwijl de Italiaanse president nog bezig was te inventariseren wat politici en instituties dachten dat er na de val van het kabinet gebeuren moest, een krachtig argument om zijn verdeelde partners te overreden zich weer eensgezind achter hem te scharen. De vraag is echter hoe lang dat argument blijft overtuigen en hoe effectief Prodi’s therapie is. Want Prodi staat niet aan het hoofd van een blok van centrum-linkse tot extreem-linkse partijen, hij zit op zijn hurken bij een blokkendoos die keer op keer wordt omgegooid.

De coalitie van Prodi, die uit negen partijen bestaat, kon na de nipte verkiezingsoverwinning van verleden jaar slechts gaan regeren nadat het regeringsprogramma tot in detail was doorgesproken en die gesprekken waren uitgemond in een regeerakkoord van 280 pagina’s. Toen dat verleden week ontoereikend bleek, heeft Prodi zijn partners nogmaals een lijstje dwingende afspraken voorgelegd: twaalf punten waarover allen het eens moesten zijn. Hier heet het al het ‘Diktat Prodiano’ – en het wordt gezien als zwak en ontwijkend, als tutto fumo e poco arrosto, een grill met veel rook en weinig vlees.

‘Respect voor internationale verplichtingen en de vrede’, is bijvoorbeeld het eerste punt. ‘Grote inspanningen voor cultuur, school, universiteit en innovatief onderzoek’ is het tweede punt. Het is niet vreemd dat Prodi’s gehele coalitie, van extreem links tot sociaal-bewogen katholiek, daar moeiteloos zijn handtekening onder heeft gezet. Want het betekent niets, twistappels worden er niet door uit de wereld geholpen.

Die meningsverschillen hebben te maken met de heterogeniteit van het gezelschap dat Prodi leidt. Op de uiterste linkerflank zijn de Herstichte Communisten, de Groenen en enkele splinterpartijen er een garantie voor dat principiële meningsverschillen zich binnen de kortste keren opnieuw zullen voordoen. Het lijstje van omstreden thema’s is zelfs al bekend. Omdat de regering-Prodi in de Italiaanse senaat voor een meerderheid afhankelijk is van het stemgedrag van de benoemde senatoren voor het leven, kan zij zich geen enkele dissident in de eigen gelederen veroorloven.

Deze week gaat Prodi de senaat om vertrouwen vragen; in de kamer is dat gemakkelijk, want daar is zijn meerderheid aanzienlijk. Het ziet ernaar uit dat hij, mede doordat een van de senatoren voor het leven weer is opgeknapt en een gekozen senator van blok wisselde, dat vertrouwen juist zal krijgen: 162 van de 322 senatoren zouden voor hem gaan stemmen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden