Afhandeling van 'Srebrenica' verdeelt Kamer

De Tweede Kamer bleek dinsdag zó verdeeld te zijn over hoe verder moet worden omgesprongen met de Srebrenica-affaire, dat alleen overeenstemming kon worden bereikt over het formeren van een werkgroep....

Van onze verslaggever

DEN HAAG

Die parlementaire werkgroep wacht eerst de uitslag van het nieuwe onderzoek van het Openbaar Ministerie en dat van oud-minister Van Kemenade af, voordat hij met een voorstel komt. Dat moet wel binnen twee maanden gebeuren.

Een ruime Kamermeerderheid was tegen het voorstel van

GroenLinks om volgende week een spoeddebat te houden.

De werkgroep van parlementariërs, zo heeft de Vaste Kamercommissie voor Defensie besloten, 'moet een voorstel maken om te komen tot optimale informatie over de afhandeling van Srebrenica, mede in het licht van de lopende onderzoeken'. De tekst is met opzet zo vaag gehouden omdat de Kamercommissie anders niet tot een compromis kon komen.

Volgens de waarnemend voorzitter van de Kamercommissie, J. Hoekema (D66), is het nog steeds mogelijk dat later tot een parlementair onderzoek wordt besloten. Hij sloot echter niet uit dat er toch een debat komt met minister De Grave van Defensie. Ook kan De Grave worden verzocht meer informatie te verstrekken, aldus Hoekema.

CDA-Kamerlid Hillen kan vrede hebben met het compromis, omdat de weg naar een eigen onderzoek van de Tweede Kamer open blijft. VVD-Kamerlid Blaauw wees erop dat veel van de informatie die de afgelopen weken leidde tot een onderzoek door het OM en tot het instellen van het onderzoek door Van Kemenade al bekend was bij Kamerleden.

Tijdens het besloten overleg in de Kamer bleek dat VVD en PvdA tegen een parlementair onderzoek zijn. CDA, GroenLinks en de SP willen dat het nu wordt gehouden, maar hebben geen meerderheid. Het compromisvoorstel van D66 voor een parlementair vooronderzoek haalde het niet.

Er lopen nu drie Srebrenica-onderzoeken: het Rijksinstituut voor Oorlogsdocumentatie (RIOD) doet wetenschappelijk onderzoek naar de val van de Moslim-enclave, het Openbaar Ministerie in Arnhem onderzoekt het mogelijke overrijden van Moslim-strijders door een Dutchbat-voertuig, en commissaris van de koningin Van Kemenade bekijkt of Defensie in de nasleep van de val van de enclave de waarheidsvinding heeft gefrustreerd.

PvdA, VVD en D66 hadden gisteren begrip voor de klacht van RIOD-directeur Blom in de Volkskrant dat de nieuwe onderzoeken zijn Srebrenica-onderzoek in de wielen dreigen te rijden. Blom dreigde dinsdag voor de radio zelfs dat hij het bijltje erbij neer gooit als de nieuwe initiatieven zijn moeizaam opgebouwde contacten doorkruisen.

Maar de drie paarse fracties constateerden wel dat het RIOD erg gesloten bezig is. Blom zou moeten aangeven wanneer hij denkt met resultaten te komen. Hij zei gisteravond in NOVA dat zijn eindrapport 'nog deze kabinetsperiode zal verschijnen en niet vlak voor de nieuwe verkiezingen'. De Tweede Kamer heeft er overigens in 1996 mee ingestemd dat het RIOD geen tijdslimiet kreeg opgelegd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden