Afhandelen post blijft grootste winstmaker TPG

TNT Post Groep (TPG) heeft in het eerste kwartaal van dit jaar zijn nettowinst met 27 procent zien dalen tot 143 miljoen euro....

Van onze verslaggever

De winstcijfers over het eerste kwartaal van 2001 waren echter inclusief eenmalige opbrengsten van 68 miljoen euro door de verkoop van bedrijfsonderdelen en onroerend goed. Als deze niet worden meegeteld, is de winst van TPG gestegen met 11,7 procent.

Bestuursvoorzitter Peter Bakker noemt het resultaat 'bemoedigend'. 'Gezien de economische tegenwind, met name in Europa, hebben wij sterke resultaten behaald. Het gevoel bestaat dat er verbetering zou kunnen optreden in de tweede helft van het jaar.'

De concernomzet steeg in de eerste drie maanden met 4,4 procent tot 2,9 miljard euro. De Postdivisie boekte een omzetgroei van 7,7 procent tot 1 miljard euro. Daarvan wordt het merendeel nog altijd in Nederland behaald, waar de omzet uitkwam op 712 miljoen euro.

De inkomsten uit het binnenlandse postverkeer stegen liefst 10 procent. Dit is volgens TPG te danken aan de gemeenteraadsverkiezingen, de distributie van euro-munten en de tariefsverhoging voor postzegels van juli vorig jaar. De postdivisie blijft met een bruto winstmarge van 21,6 procent met afstand het meest lucratieve onderdeel van het concern.

De omzet van de divisie Express nam 4,9 procent toe tot bijna 1,1 miljard euro, terwijl de operationele winstmarge licht steeg tot 3,9 procent. Vooral de activiteiten in Australië stelden opnieuw teleur, hoewel volgens TPG 'significante voortgang' is geboekt.

De kleinste van de drie TPG-divisies, Logistiek, wist een omzetgroei van 13,3 procent te boeken tot 818 miljoen euro, terwijl de operationele winst uitkwam op 38 miljoen (marge: 4,7 procent). In de VS daalde de omzet, maar steeg de winst.

TPG, waar wereldwijd bijna 142 duizend mensen werken, handhaaft de voorspelling dat het voor heel 2002 een stijging van het resultaat verwacht van 5 tot 10 procent.

TPG maakte tegelijkertijd bekend dat Jan Haars (50) in augustus de nieuwe financieel directeur van het concern wordt. Haars werkt nu nog bij Unilever in een vergelijkbare functie. Tot eind vorig jaar was Peter Bakker de financiële man bij TPG; hij volgde bestuursvoorzitter Ad Scheepbouwer op, die vertrok naar KPN.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden