Afhalen met zelfbediening

Bij binnenkomst hoor je je handen te wassen. Pas dan pak je een dienblad met of meerdere Chinese bakjes die je vult met wat je lekker vindt....

'Je moet klanten keuze bieden.

Ze willen zelf samenstellen en combineren. Eten en beleven, daar gaat het om.'

Dat kan bij Roos en Noor met onder meer bulgogi, groentecurry en witvispakketjes in een pas de deux met aardappels, noedels of rijst. Aziatische gerechten, nog zo'n foodtrend. 'We hebben geen varkensvlees en ons lamsvlees is halal. Daar vragen mensen om.' Noortje Boers, mede-eigenares van Roos en Noor: 'Wij vallen niet onder de noemer snackbar of afhaalrestaurant. Bij de Kamer van Koophandel hebben ze ons geplaatst onder afhaalcentrum.'

De zaak heeft een ruim en basic interieur waarin zwart, hout, wit, oker en RVS overheersen. 'Afhalen klinkt zo shabby en goedkoop. Doet denken aan plastic draagtasjes die ritselen in de wind, en aan ranzige mannetjes in muffe regenjassen bij de afhaal-Chinees. Wij willen afhalen upgraden.'

Roos en Noor is gevestigd in een gewilde nieuwbouwwijk aan het IJ in Amsterdam. Daar woont de doelgroep en was het culi-aanbod matig. Roosblad: 'Een paar restaurants, twee afhaal-Chinezen en een snackbar, dat was het. Als je geen zin had in koken en toch thuis wilde eten, kon je bellen met de pizzakoerier of spareribkoning, maar na een tijdje wil je weleens iets anders.' Met 'je' doelt zij op tweeverdieners en kritische en trendgevoelige stadsmensen, die bewust omgaan met hun tijd en van gezond en lekker houden.

Ook Sean Wainer van Small World in Amsterdam ziet ze likkebaardend bij hem naar binnen lopen. Hij runt een 'take-away gourmet deli' voor luxe broodjes, salades en ander fijns met mediterrane touch. Binnen geen holistisch interieur. Er heerst dat typische je ne sais quoi-sfeertje van klassieke afhaalwinkels in Californin zijn geboorteland AustraliEn net zoals bij Roos en Noor: 'Je moet mijn gerechten thuis opwarmen in oven of magnetron, of je kunt ze hier opeten op een krukje aan het raam.' Koud eten oogt niet altijd even lekker, maar het smaakt gewoon beter, vindt Wainer. 'Als je een paar uur een maaltijd au bain marie verwarmt, haal je de knapperigheid en vitamines weg. En echt fris en vers is het niet meer.'

Vijf jaar geleden startte hij Small World in een zijstraatje van de Haarlemmerdijk. Toen een noviteit. Maar de laatste tijd ziet hij in de buurt meer afhaal op restaurant-niveau.

In Rotterdam is dat anders. Daar is Gheestige Willem anderhalf jaar na de opening nog altijd enig kind, vertelt eigenares Els Kronberg. Vegetarisch verkoopt ze. En dat trekt tout Rotterdam. In de vitrine pasta's, curry's, shakes en twaalf tapas. En net zoals andere take-aways catert zij op feesten en partijen. Traiteur wil zij zich niet noemen. 'Iedere slager die twee stamppotten en een lasagne verkoopt, noemt zich zo.'

Wok to Go in Utrecht is de laatste nieuwkomer in het take-outsegment. Soms staan er rijen voor de deur; voor een bakje nasi of bami met tien oriaalse variaties. Van Tropical Kip en King Doo Yuk tot Kong Po Vis. Alles a minute uit de keuken. Voor de extra trek liggen op de toonbank knabbel dingetjes als loempia's, kipsatn kippenvleugeltjes. Initiatiefnemer Yip weet: wokrestaurants zijn de rijzende sterren in horeca-Nederland, en afhaal-Aziaten zijn er ook genoeg, 'maar dit concept kennen ze volgens mij zelfs in New York niet'.

Yip bouwt in Utrecht aan een heus take-away-imperium. Eerder al had hij een sushi-meeneem in Bussum. Intussen denkt hij aan een sato go of noodles-express. Hij heeft ook in andere plaatsen naar mogelijke locaties gekeken. Want Nederland is rijp voor trendy take-aways.

'Chinezen staan binnen met open mond te kijken. Iedereen weet hoe goed die kunnen kopin. Nog even wachten en niemand praat meer over afhalen, maar over to go.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden