Afghanistan

Een nieuwe Nederlandse missie heeft alleen zin als de Afghaanse regering serieus de corruptie bestrijdt.


Afghanistan laat ons niet los. Dertien jaar na de omverwerping van het Talibanbewind overweegt het kabinet een nieuwe missie in het land. In totaal zou het gaan om ongeveer honderd militairen en politietrainers die eind dit jaar naar de stad Mazar-i-Sharif in het noordwesten van Afghanistan worden gestuurd.


Daar krijgen zij als taak militairen en politiepersoneel op te leiden. Anders dan bij de politiemissie in Kunduz, waar de Nederlanders gewone agenten trainden, gaat het ditmaal om het trainen van leidinggevend personeel.


Als de Tweede Kamer instemt met de missie gaan de Nederlandse militairen deel uitmaken van een twaalfduizend man sterke troepenmacht, die de NAVO-landen na het vertrek van het gros van de Amerikaanse troepen op de been willen houden in Afghanistan.


Het is een droevige constatering dat de Afghaanse regering na dertien jaar van financiële en militaire hulp van de westerse landen, nog steeds niet op eigen benen kan staan. Dat is voor een belangrijk deel te wijten aan het wanbeleid van de regering van president Hamid Karzai. Als gevolg van de corruptie en het nepotisme onder zijn bewind hebben veel Afghanen zich van de regering in Kabul afgewend.


Het resultaat is dat de Taliban overal in het land weer in opmars zijn. De situatie is zo slecht dat bij de NAVO de vrees bestaat dat het Afghaanse regeringsleger en de politie onder de voet zullen worden gelopen, als de buitenlandse troepen vertrekken.


Zeker nu de moslimextremisten van ISIS grote delen van Irak in handen hebben weten te krijgen, is het begrijpelijk dat de westerse landen zich zorgen maken over de mogelijkheid dat een dergelijk scenario zich ook in Afghanistan voltrekt.


Voorwaarde voor een nieuwe Afghaanse missie moet echter zijn dat de opvolger van president Karzai niet alleen een veiligheidsakkoord met de VS en de NAVO tekent, maar ook breekt met de vijandige houding jegens de NAVO-troepen. Maar het belangrijkste is wel dat de nieuwe Afghaanse regering serieus de corruptie bestrijdt. Het heeft geen zin te proberen een impopulair bewind in het zadel te houden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden