Afghanistan

In Afghanistan lopen de vrouwen nu weer zonder burqa. Na 23, 25 of 28 jaren (afhankelijk van de bron c.q....

MAARSSEN Ger Limpens

Toch vraag ik me iets af. Afghanistan wordt bevrijd van een dictatoriale overheersing van de Taliban. Als gevolg van het ingrijpen van de vrije wereld, nietwaar? Daar slaat men zich nu op de borst vanwege alle goede werken die uit naam van de vrijheid en de oorlog tegen het terrorisme verricht worden. Aanleiding van dit nobele gedrag is gelegen in het feit dat men geconstateerd lijkt te hebben dat meneer Laden wellicht woonachtig is in Afghanistan gecombineerd met het vermoeden dat meneer Laden een en ander van doen heeft met de krankzinnige aanslagen op 11 september.

Ja maar, denk ik dan, in Afghanistan is het toch al veel langer niet pluis? Was er voor 11 september dan geen reden Afghanistan te bevrijden van het juk van de Taliban? Of vonden we dat toen niet zo belangrijk?

We wisten toch al veel langer dat het daar niet prettig was. Sterker nog, we hebben misschien zelfs wel indirect meegewerkt aan de vestiging van dat verwerpelijke Talibanregime, vanwege het feit dat vele van de Arabische strijders die nu, samen met hun Talibanmaten, de strijdbijl opgenomen hebben tegen het vrije Westen in vroeger dagen gesponsord en zelfs werden opgeleid door datzelfde Westen.

Dat telt nu kennelijk niet meer. Nu tellen we onze zegeningen en kloppen ons op de borst: we bevrijden een land van een middeleeuws juk. Maar we vergeten, denk ik toch, degene die de Afghaanse vrouwen hun bevrijding heeft bezorgd. Wordt het geen tijd dat we openlijk dank zeggen aan die bewuste veroorzaker? Bedankt meneer Laden! Of niet soms?

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden