Afghanistan: Talibanleider Omar al twee jaar dood

De leider van de Taliban, Mullah Mohammed Omar, is volgens de Afghaanse autoriteiten in april 2013 overleden. 'De Pakistaanse regering en bronnen uit kringen van de Taliban hebben tegenover ons bevestigd dat Omar twee jaar geleden in Pakistan aan een ziekte is bezweken', zei een Afghaanse regeringswoordvoerder die toevoegde dat het land de zaak onderzoekt. Een zegsman van de Taliban weerspreekt de dood van Omar.

redactie
Mullah Omar Beeld ap
Mullah OmarBeeld ap

De Afghaanse overheid bevestigt na berichtgeving dat Omar in april 2013 in Pakistan is overleden. Volgens de BBC gebeurde dit in de grootste stad van het land, Karachi. Hij is vervolgens over de grens in Afghanistan begraven na te zijn geïdentificeerd door een zoon van hem, aldus een anonieme Afghaanse functionaris.

Een zegsman van de Taliban weersprak het overlijden van Omar woensdag tegenover Britse media. Eerder dit jaar brachten de Taliban nog informatie over de springlevende 'charismatische leider' naar buiten. Hij was nog steeds druk bezig met het 'jihadistenwerk' en het leiden van het Islamitische Emiraat.

Volgens een bron bij de Pakistaanse veiligheidsdiensten waren de geruchten over de dood van Omar slechts 'speculatie' die tot doel hebben de vredesgesprekken tussen de Taliban en de regering in Kabul te verstoren. Over twee dagen heeft in Pakistan de volgende gespreksronde plaats tussen de regering en afgevaardigden van de Taliban.

Vage foto's

Over Omar is zeer weinig bekend. Er zijn maar twee vage foto's van hem en hij is niet meer gezien sinds de Amerikanen in het najaar van 2001 Afghanistan binnenvielen en een einde aan het Talibanregime daar maakten. De Verenigde Staten hebben eerder een beloning van 10 miljoen dollar op zijn hoofd gezet.

Volgens de eerder door de Taliban gepubliceerde biografie van Omar werd hij in 1960 geboren in het dorp Chah-i-Himmat in de Zuid-Afghaanse provincie Kandahar. Hij zou deel uitmaken van de Hotak-stam. Zijn vader zou een 'gerespecteerde erudiete' man zijn geweest, die vijf jaar na de geboorte van Omar zou zijn overleden. De familie verhuisde toen naar de provincie Uruzgan, waar Nederlandse militairen van 2006 tot en met 2010 actief waren in het kader van de NAVO-missie ISAF.

Omar was een opvallende verschijning. Niet alleen vanwege zijn lengte (naar verluidt 1,98 meter), maar ook omdat hij tijdens de oorlog tegen de Russische bezetting in de jaren tachtig zijn rechteroog verloor. Hij raakte bovendien vier keer gewond.

Volgens de door de Taliban gepubliceerde biografie had Omar 'een speciaal gevoel voor humor'.

Een van de twee foto's die openbaar zijn van Mullah Omar. Beeld EPA
Een van de twee foto's die openbaar zijn van Mullah Omar.Beeld EPA

Vredesproces

Als Omar daadwerkelijk dood is, dan bemoeilijkt dat het vredesproces, omdat voor de Talibanstrijders dan een boegbeeld is verdwenen. Tot dusver lijkt de Taliban eensgezind, maar aangenomen wordt dat er grote interne verdeeldheid is over de vraag of er moet worden onderhandeld met de Afghaanse regering.

'Of hij nu dood of levend is, hij is erg belangrijk omdat hij een soort rolmodel is voor de Taliban', zei een westerse diplomaat die anoniem wil blijven. 'Als hij dood is, dan is het veel lastiger om te onderhandelen met de Taliban, omdat er dan geen rolmodel meer is waar ze zich achter kunnen scharen en die de collectieve verantwoordelijkheid neemt om vredesbesprekingen te voeren.'

Postuum

Lees hier het uitgebreide postuum van Mullah Omar.

Een 'wanted'-bericht van de Amerikaanse inlichtingendienst FBI voor de Talibanleider Beeld ap
Een 'wanted'-bericht van de Amerikaanse inlichtingendienst FBI voor de TalibanleiderBeeld ap

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden