'Afghanistan steeds gevaarlijker’

De veiligheidssituatie in Afghanistan is in de afgelopen maanden in rap tempo verslechterd.

ANP

Dat stellen internationale hulporganisaties in Afghanistan in de zondageditie van de Amerikaanse krant The New York Times. De organisaties laten weten dat de Taliban nu ook actief zijn in regio's in Afghanistan die voorheen veilig waren. Als voorbeeld noemen ze de provincies in het noorden.

De Afghan N.G.O Safety Office, een door het Westen gefinancierde onafhankelijke organisatie die toeziet op de veiligheid van hulpverleners in Afghanistan, stelt dat het aantal aanslagen door de Taliban en andere opstandelingen in een jaar tijd fors is toegenomen. In augustus 2009 waren het er 630 en in augustus dit jaar ruim 1300.

Een maand geleden kwamen in het noorden van het land tien mensen om door een aanslag op een internationaal medisch team. Volgens Abdul Kebar, een Afghaanse medewerker van de hulporganisatie CARE, wordt het steeds moeilijker om humanitaire werkzaamheden uit te voeren.

Groter probleem


Ook voor de regering van de Afghaanse president Hamid Karzai wordt de onveiligheid een steeds groter probleem. Volgens de Verenigde Naties kunnen ongewapende regeringsfunctionarissen in zeker 30 procent van het land niet veilig reizen.

De internationale vredesmacht ISAF betwist dat Afghanistan steeds onveiliger wordt. Een ISAF-woordvoerder repte van successen bij het uitschakelen van leiders van de Taliban en andere militante bewegingen

Amerikaanse militairen leggen een verband tussen de toename van het geweld en de extra Amerikaanse militairen die naar het land worden gestuurd. President Barack Obama besloot 30.000 extra militairen naar Afghanistan te zenden. Naar verwachting arriveren de laatste tweeduizend militairen van die extra troepen binnen enkele weken in het land. Opstandelingen hebben daardoor meer mogelijkheden om troepen van de coalitie aan te vallen, aldus een Amerikaanse militaire functionaris.

Amerikaanse mariniers ondervragen een Afghaan tijdens een patrouille (Reuters) Beeld REUTERS
Amerikaanse mariniers ondervragen een Afghaan tijdens een patrouille (Reuters)Beeld REUTERS

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden