Afghanistan steeds gevaarlijker

Ook het noorden is nu voor een deel in handen van de Taliban...

KABUL Talibanstrijders zijn inmiddels actief in alle provincies van Afghanistan, behalve één. Het land is in tien jaar tijd niet zo gevaarlijk geweest, stellen internationale organisaties. Het aantal terreuraanvallen verdubbelde ten opzichte van vorig jaar.

Dit blijkt onder meer uit cijfers van de ANSO, die The New York Times zondag publiceerde. De ANSO is een non-profitorganisatie gefinancierd door westerse overheden, die de veiligheid van hulpverleners in Afghanistan gedetailleerd monitort.

De Taliban zijn volgens de ANSO inmiddels actief in 33 van de 34 Afghaanse provincies, alleen Panjshir zou nog veilig zijn. Eenderde van alle 368 districten is inmiddels zelfs zo gevaarlijk dat ongewapende overheidsfunctionarissen er niet meer veilig kunnen reizen, meldden de Verenigde Naties al eerder.

Zorgwekkend is dat delen van het land die tot voor kort als veilig te boek stonden – zoals het noorden – nu voor een aanzienlijk deel in handen zijn van Taliban. Ook in provincies waar weinig Pathanen wonen – doorgaans hoofdleverancier van Talibanstrijders – is nu substantiële steun voor de terreurgroep.

Zo werd tot grote verbazing van veel hulpverleners begin augustus een team van acht buitenlandse medici in de noordelijke provincie Badakhshan geëxecuteerd. Het was de grootste slachting van ontwikkelingswerkers in jaren. De gedachte dat buitenlanders nog onbezorgd in Noord-Afghanistan konden reizen werd met die moord teniet gedaan.

De veiligheidssituatie in Afghanistan verslechtert volgens de ANSO structureel. ‘De afgelopen vijf jaar laten een consistente trend zien van verslechtering van de situatie’, zei ANSO-directeur Nic Lee zondag. Het aantal aanslagen verdubbelde van 630 in augustus 2009 tot tenminste 1.353 in augustus van dit jaar. Ook volgens de VN is het geweld in Afghanistan ‘explosief toegenomen’, meldden zij in een rapport eerder dit jaar.

De conclusie dat Afghanistan met de dag gevaarlijker wordt, staat haaks op uitspraken van westerse coalitietroepen, die juist beweren dat het steeds beter gaat in Afghanistan. Geregeld worden Talibankopstukken opgepakt en uitgeschakeld, zeggen ISAF-woordvoerders.

Het toegenomen aantal aanvallen zou volgens de westerse militairen vooral worden veroorzaakt doordat sinds december bijna 30.000 extra Amerikaanse soldaten in Zuid-Afghanistan zijn ingezet. Die verklaring strookt echter niet met de toegenomen activiteit van de Taliban in gebieden waar coalitietroepen nauwelijks aanwezig zijn en waar de Taliban voorheen nauwelijks toesloegen.

Het toegenomen geweld doet waarnemers het ergste vrezen voor de parlementsverkiezingen die zaterdag in Afghanistan worden gehouden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden