Afghanistan sluit zich aan bij Strafhof

Afghanistan heeft zich volgens een regeringswoordvoerder aangesloten bij het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag...

In Afghanistan hebben jarenlang bloedige oorlogen gewoed, waarin onder meer diverse krijgsheren actief waren. 'Gebaseerd op het bewijsmateriaal dat aan ons is overgedragen, en op de beginselen van het ICC, zullen wij de criminelen ter beschikking stellen voor berechting', aldus de woordvoerder.

Het ICC is trouwens alleen bevoegd voor oorlogsmisdaden gepleegd op of na 1 juli 2002, de dag van de inwerking van het Statuut van Rome, het internationale verdrag waarbij het ICC is opgericht. Tot nu toe waren 87 landen partij bij het statuut, onder wie Nederland en alle andere EU-landen.

De VS zijn fel gekant tegen het ICC omdat Washington bevreesd is dat ooit Amerikanen in Den Haag worden aangeklaagd. Het Congres heeft dan ook een wet aangenomen waarbij de president de bevoegdheid krijgt Amerikanen gewapenderhand uit handen van het ICC in Den Haag te bevrijden.

Afghanistan en de VS hebben trouwens eerder een bilateraal akkoord met elkaar gesloten waarbij beide landen elkaar beloven elkaars onderdanen van uitlevering aan het ICC te vrijwaren. De VS hebben momenteel circa 8000 soldaten in Afghanistan gestationeerd. De Amerikaanse militairen hebben in hun strijd tegen Taliban en Al-Qaeda volgens sommige waarnemers oorlogsmisdaden gepleegd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.