Afghanistan: NAVO tevreden, kandidaten klagen

De uitslag is nog niet bekend, maar de NAVO heeft de Afghanen al gefeliciteerd met de goed verlopen presidentsverkiezingen. Twee van de acht kandidaten zijn echter minder te spreken en klagen over fraude en hinder bij de stembusgang.

Redactie
Lange rij voor het stembureau in Kabul. Beeld ap
Lange rij voor het stembureau in Kabul.Beeld ap

De verkiezing vond plaats aan de vooravond van het vertrek van NAVO's internationale troepenmacht ISAF. Die heeft de afgelopen jaren geprobeerd van Afghanistan een stabiel, veilig en democratisch land te maken. 'Dit is een historisch moment voor Afghanistan', zei NAVO-topman Anders Rasmussen in een verklaring. 'Elke stem telt, en elke stem is er één voor democratie. Jonge en oude Afghanen hebben duidelijk hun vastberadenheid getoond om iets te zeggen te hebben over de toekomst van hun land.'

Stiptheid
Rasmussen prees de stiptheid van de stembusgang en het levendige debat in de politiek, de media en onder de burgers. Bovendien 'kunnen de Afghanen trots zijn op de beveiliging van de verkiezing, die echt minimale steun van de ISAF kreeg.' Hoewel burgers vreesden voor bloedvergieten, vonden er 'slechts' enkele, relatief kleine aanslagen plaats.

Twee van de drie grootste kanshebbers maakten zaterdagavond echter hun onvrede kenbaar. Volgens Ashraf Ghani Ahmadzai, oud-minister van Financiën, hebben enkele waarnemers van zijn partij 'duidelijke fraude' ontdekt in sommige stembureaus. Details gaf hij echter niet.

De voormalig minister van Buitenlandse Zaken en oppositieleider Abdullah Abdullah liet weten dat zijn aanhangers meerdere klachten hebben ingediend over regeringstroepen die hen bij het stemmen zouden hebben gehinderd. Ook konden tienduizenden of zelfs honderdduizenden kiezers volgens hem niet stemmen door een gebrek aan stembiljetten.

De opkomst was ongeveer 7 miljoen van de 12 miljoen stemgerechtigden. De stemlokalen waren vanwege drukte een uur langer geopend. Zo'n 200 van de ruim 6400 kieslokalen konden wegens veiligheidsredenen niet worden geopend. Volgens mediaberichten waren er in sommige stemlokalen te weinig stembiljetten aanwezig.

De Afghaanse bevolking koos niet alleen een nieuwe president, maar ook nieuwe provinciebesturen. Morgen worden de eerste uitslagen van de verkiezingen verwacht.

Aanslagen
Op diverse plaatsen zijn de verkiezingen verstoord door aanslagen, al zijn er geen meldingen van grote incidenten.

De Nederlandse Europarlementariër Thijs Berman, voorzitter van de waarnemersmissie van de Europese Unie, stelde zijn werk in Kabul een half uurtje uit vanwege een dreigende situatie. 'We besloten even te wachten en binnen te blijven en kregen na een half uur een seintje dat het veilig was', zei Berman. Hij zag lange rijen voor de stembureaus. 'Binnen is het over het algemeen rustig.'

Verslaan
De Taliban hebben gezegd al het mogelijke te doen om het verkiezingsproces te verstoren, maar de Afghanen zijn vastbesloten hen te verslaan door hun stem uit te brengen, zegt Europarlementariër Thijs Berman. Berman is voorzitter van de waarnemersmissie van de Europese Unie en heeft geconstateerd dat de Afghanen zeer gemotiveerd zijn om hun stem uit te brengen.

In het zuidoosten van Afghanistan raakten vier mensen gewond door een explosie in een stembureau in de provincie Logar. Volgens de plaatselijke autoriteiten vond de explosie plaats in een stembureau in een school, enkele uren na de opening.

De inwoners van Afghanistan kiezen een opvolger voor president Hamid Karzai. Mocht geen van de acht kandidaten meer dan 50 procent van de stemmen halen, volgt er eind mei een tweede ronde.

null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld ap
Beeld ap

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden