Afghanistan: moeten we nu gaan of niet?

AMSTERDAM - Morgen debatteert de Kamer over de politietrainingsmissie naar de Afghaanse provincie Kunduz. Daarbij zal de hoorzitting van gisteren een belangrijke rol spelen. Wat waren de argumenten voor en tegen?

Han Busker, voorzitter Nederlandse Politiebond NPB staat de commissie te woord tijdens de hoorzitting over de politietrainingsmissie in Afghanistan.Beeld anp

Voor
Ik benadruk dat de Nederlandse missie een trainingsmissie is, en verzeker u dat de troepen niet bij andere operaties betrokken worden. We hebben dringend behoefte aan gekwalificeerde trainers voor de politie. Het is mijn overtuiging dat trainers uit het Koninkrijk Nederland een rol van levensbelang kunnen spelen. De Afghaanse bevolking zal de onbevreesdheid van Nederlandse militairen die vier jaar in de provincie Uruzgan actief waren nooit vergeten.

Generaal Bismillah Khan Mahammadi, Minister van Binnenlandse Zaken


Nederlandse trainers worden niet betrokken bij offensieve acties. Ik hoor van mijn mensen dat het normale leven de afgelopen maanden zijn loop hervat heeft in de stad Kunduz en andere delen van de regio. Daardoor wordt de rol van de politie belangrijker. De Nederlanders zijn meer dan welkom. Ik word nu een beetje emotioneel, maar ik houd u voor: de Afghanen hebben het verdiend, na dertig jaar oorlog.

Hans-Werner FritzGeneraal-majoor, bevelhebber van alle NAVO-troepen in noordelijk Afghanistan

'Alstublieft, ga door (na de missie in Uruzgan, red.). De klus is niet geklaard, die moet worden afgemaakt. Laat Afghanistan niet weer in handen vallen van extremisten. Versterking van de rechtsstaat, onder meer door de training van agenten, leidt tot een veiliger omgeving voor ons en onze kinderen. Ik steun vooral het plan van uw regering om vrouwelijk agenten op te leiden. Dat gaat gebeuren in de provincie Bamyan, een van de veiligste gebieden in Afghanistan.

Sima Samar, Hoofd van de onafhankelijke Afghaanse Mensenrechtencommissie


Tegen
De trainingsmissie is geen goed idee. Na negen jaar buitenlandse interventie in Afghanistan is het wel duidelijk dat het niet lukt om met wapens de Afghanen op andere gedachten te brengen. Ze hebben een enorme weerzin tegen gewapende buitenstaanders. Je voedt die weerstand met blijvende aanwezigheid, je versterkt de geweldsspiraal. Daarom waren we tegen de missie in Uruzgan. Ontwikkelingsprojecten zonder inzet van leger of politie hebben wel kans van slagen.

Willem van der PutDirecteur hulporganisatie HealthNet TPO

Ik ben er niet gerust op. Het gaat in de eerste plaats om de veiligheid van onze mensen. Ze moeten in tenten slapen, terwijl de Nederlanders in Uruzgan de beschikking hadden over gepantserde woon- en werkcontainers. Het moet ook volstrekt helder zijn dat de Nederlandse F-16-gevechtsvliegtuigen er zijn ter bescherming van onze mensen. Bovendien mag de missie niet ten koste gaan van de defensiebegroting, waarop toch al dramatisch bezuinigd wordt. Zoals ik het nu zie, moet Defensie opdraaien voor het grootste deel van de kosten.

Jean DebieVoorzitter grootste militaire vakbond VBM/NOV

We stellen ons vragen op het gebied van veiligheid. Als ik afga op de commandant van de leidende natie, Duitsland, verkeren we daar in oorlog. Wat heeft de Nederlandse politie daar te zoeken? Is het niet te vroeg? Waarom wordt de marechaussee niet op grotere schaal ingezet? Die heeft veel meer ervaring in dergelijke situaties. Er moet een breed politiek en maatschappelijk draagvlak zijn. Anders krijg je geen agenten die mee willen.

Han Busker, Voorzitter Nederlandse Politiebond

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden