Afghanistan-missie kost 2 miljard

De ISAF-missie kost de schatkist 600 miljoen meer dan begroot tot 2010. Het betreft vooral ‘verborgen kosten’...

AMSTERDAM De inzet van Nederlandse troepen in Afghanistan kost de schatkist tot aan 2010 ruim 2 miljard euro. Dat is 600 miljoen méér dan de begrotingen van de ministeries van Defensie en Buitenlandse Zaken suggereren.

Dat stellen onderzoekers van de Nederlandse Defensie Academie (NLDA) in een artikel in het Jaarboek Overheidsfinanciën 2009 van de Wim Drees Stichting. Het bedrag van ruim 2 miljard betreft alle bijkomende kosten voor de ISAF-missie tussen 2002 en augustus 2010, het tijdstip waarop Nederland zegt zich te zullen terugtrekken uit Afghanistan. 600 miljoen daarvan zijn verborgen kosten die wel in de begroting van Defensie zijn terug te vinden, maar niet aan de operatie in Afghanistan worden toegeschreven.

Zo wordt onder meer het verlies van vliegtuigen en helikopters niet meegerekend (105 miljoen). Ook de vervangingsinvesteringen vanwege de snelle slijtage in Uruzgan (200 miljoen) worden niet aan de operatie toegerekend. Dat geldt ook voor de aanschaf van nieuwe voertuigen en apparatuur die specifiek voor Afghanistan zijn gekocht (170 miljoen) en de kosten voor extra oefeningen (30 miljoen).

Ook de extra uitgaven aan invaliditeit en medische voorzieningen voor ingezet personeel zijn grotendeels onbekend, en worden niet begroot als kostenpost van de inzet in Afghanistan. De onderzoekers van de NLDA schatten de kosten van (toekomstige) Uruzgan-veteranen op ministens 53 miljoen euro.

Aan de nu zes jaar durende Nederlandse bijdrage aan de International Security Assistance Force (ISAF) in Afghanistan hebben tot nu toe 20 duizend Nederlandse militairen meegewerkt. Het is de ‘grootste operatie van de Nederlandse krijgsmacht sinds het vallen van de Muur’, stellen de onderzoekers. ‘Daarom is het verwonderlijk dat er zo weinig aandacht uitgaat naar de kosten van de operatie.’

Jeroen Trommelen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden