Afghanistan meldt dood 50 Taliban

Tegen de vijftig Taliban-strijders zijn gedood tijdens een operatie van Amerikaanse en Afghaanse troepen met Amerikaanse luchtsteun. Dat is bekendgemaakt door een woordvoerder van de gouverneur van Zabul, de provincie in het zuiden van Afghanistan waar de operatie zich sinds vrijdag afspeelt....

Reuters

'De doden waren het gevolg van zware bombardementen door de Amerikanen en aanvallen door regeringstroepen op de grond', zei Hambdullah Watandost, een woordvoerder van de gouverneur, tegen Reuters. 'We hebben veertig tot vijftig doden gezien.'

De gouverneur zelf, Hafizullah Khan, was minder stellig dat alle doden Taliban waren. Hij sprak tegenover de New York Times van bandieten, 'overwegend dieven', met Taliban-elementen, en zei dat de plaatselijke bevolking genoeg had van die gewapende figuren in hun omgeving.

Het hoofd van de politie in het district Dai Chopan, Juman Khan, zei dat Amerikaanse vliegtuigen vrijdag en zaterdag zware bombardementen hadden uitgevoerd op een bergachtig gebied waar zich mogelijkerwijs zeshonderd Taliban schuilhielden. 'Ik geloof dat de rest van de Taliban zijn gevlucht', zei hij maandag. 'Voor zover ik kan zien zijn ze verslagen en hebben wij hun bases in handen.

Volgens andere Afghaanse functionarissen zijn bij de operatie vijf soldaten van het regeringsleger omgekomen toen hun legertruck in een hinderlaag liep.

Als er inderdaad vijftig Taliban zijn gedood, zoals de woordvoerder van de gouverneur zei, zou dat de zwaarste slag zijn die de vroegere machthebbers van Afghanistan in een jaar hebben geleden. Begin juni maakte het Afghaanse leger bekend dat het veertig Taliban-strijders had gedood nabij de Pakistaanse grens.

De Amerikaans-Afghaanse operatie in Dai Chopan volgt op een herleving van het geweld in heel Afghanistan in de afgelopen twee weken. Volgens de Afghaanse autoriteiten formeren de Taliban zich in steeds grotere groepen, om aanvallen te ondernemen op het Afghaanse leger, overheidsfunctionarissen en hulpverleners. Meer dan honderd mensen zijn in korte tijd om het leven gekomen bij acties die worden toegeschreven aan de Taliban.

Onder de Taliban-strijders die zich schuilhouden in de bergen van Dai Chopan bevindt zich volgens politiechef Juman Khan vermoedelijk ook Mullah Dadullah, een van de hoogste commandanten van de Taliban. Mullah Dadullah zou degene zijn die eerder dit jaar opdracht gaf tot de executie van een buitenlandse medewerker van het Rode Kruis.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden