Afghanen schenden afspraken over inzet agenten

Het kabinet geeft toe dat Afghaanse politiemensen die door de Nederlandse marechaussee zijn opgeleid ook buiten de provincie Kunduz ingezet worden. Dat is in strijd met beloften aan de Tweede Kamer, die de politietrainingsmissie aan strikte voorwaarden heeft verbonden.

Mark Rutte op bezoek bij de trainingsmissie in Kunduz Beeld ANP

De Kamer wilde er zeker van zijn dat politiemensen alleen voor 'civiele taken' worden ingeschakeld.

Onderofficieren en 'gewone' agenten die de opleiding hebben gevolgd, zijn buiten Kunduz geplaatst, staat in een brief die het kabinet woensdagavond naar de Kamer heeft gestuurd. Voorlopig staakt Nederland daarom de opleiding van onderofficieren; die van agenten is al stopgezet omdat er voldoende Afghaanse trainers zijn.

Dat betekent niet dat Nederlandse agenten helemaal niet meer in trainen in Kunduz, meldt Volkskrant-correspondent Natalie Righton vanuit Afghanistan. 'Ik ben net uit Kunduz. De meeste opleidingen gaan gewoon door, waaronder de praktijkopleidingen. Nederlandse agenten gaan mee de straat op en leggen uit hoe ze in de praktijk hun werk beter kunnen doen.'

De Afghaanse autoriteiten 'is om opheldering gevraagd' over politiemensen die elders emplooi hebben gezocht. Hun aantal is nog onbekend, aldus een woordvoerder van het ministerie van Defensie. Het kabinet spreekt over 'onvolkomenheden' in de afspraken.

De Kamer heeft, op initiatief van D66 en GroenLinks, de trainingsmissie in het leven geroepen nadat het laatste kabinet-Balkenende ten val was gekomen door onenigheid over voortzetting van de grotere missie in de provincie Uruzgan. Premier Mark Rutte kwam ruimhartig tegemoet aan de wensen van de Kamer om een nieuwe missie op touw te zetten.

De PvdA was tegen zo'n missie onder de vlag van de NAVO, maar staat tijdens de lopende onderhandelingen met de VVD over een nieuw kabinet onder druk om er alsnog mee in te stemmen. Het is er Rutte veel aan gelegen zich een betrouwbare bondgenoot te tonen. Naar verluidt is de PvdA gevoelig voor dat argument. De partij handhaaft weliswaar formeel haar bezwaren tegen de missie, maar zou inzien dat het geen pas geeft om er voortijdig de stekker uit te trekken.

De trainingsmissie duurt tot halverwege 2014, het jaar waarin de NAVO het overgrote deel van de troepen uit Afghanistan wil terugtrekken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden