Afghaanse taliban slaags met troepen regering in Kabul

De taliban, de succesvolle Afghaanse militie van 'religieuze studenten', hebben woensdag regeringstroepen in het zuidwesten van Kabul aangevallen. Volgens het Afghaanse ministerie van Defensie is de aanval afgeslagen....

Reuter, AFP

Kabul

Het offensief volgde op dreigementen van de taliban om zich te mengen in de strijd die al drie dagen woedt tussen troepen die trouw zijn aan president Burhannudin Rabbani, en shi'itische moslims van de Hezb-i-Wahdat factie.

Volgens een defensiewoordvoerder trokken gewapende taliban omstreeks het middaguur delen van Kabul binnen die in handen waren van de Hezb-i-Wahdat. 'Onze gevechtsvliegtuigen en grondtroepen hebben een tegenaanval uitgevoerd, en we hebben hen tot staan gebracht', aldus de woordvoerder, Abdullah. 'We hebben enkele tanks buitgemaakt en vele krijgsgevangenen gemaakt'.

Woordvoerders van de taliban hadden eerder gewaarschuwd dat de militie niet werkeloos zou blijven toezien hoe onschuldige burgers het slachtoffer werden van de gevechten. Rond middernacht was nog onduidelijk of de opmars van de taliban slechts bedoeld was om te helpen bij de verdediging van stellingen van de Hezb-i-Wahdat, of dat dit het begin van een grootschaliger interventie was.

Volgens Abdullah vielen de taliban in Delaram, in het westen van het land, stellingen aan van generaal Ismail Khan, een bevelhebber die loyaal is aan president Rabbani.

Door de recente manoeuvres van de taliban is de verhouding met de regering ingrijpend gewijzigd. Volgens Abdullah zet het taliban-offensief de uitvoering van het VN-vredesplan, volgens welk president Rabbani op 21 maart de macht moet overdragen aan een 'regeringsraad', op losse schroeven.

Vorige maand bereikten de 'religieuze studenten' Kabul, nadat ze de belangrijkste anti-regeringsfactie, de Hezb-i-Islami van Gulbuddin Hekmatyar, uit de omgeving van de Afghaanse hoofdstad hadden verdreven. Tot dusver had de militie bij haar opmars stellingen van de regeringstroepen ontzien. De taliban zeggen via onderhandelingen tot de stichting van een islamitische staat te willen komen.

Volgens schattingen van onafhankelijke waarnemers zijn in de afgelopen dagen bij de gevechten in Kabul bijna duizend doden gevallen, het dubbele van het officiële cijfer dat de Afghaanse regering geeft. Accurate schattingen van het aantal doden zijn nauwelijks te maken, omdat de meeste doden, naar streng islamitisch gebruik, onmiddelijk worden begraven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden