Afghaanse minister: politiemissie is niet militair

AMSTERDAM - De Afghaanse minister van Binnenlandse Zaken generaal Bismillah Khan benadrukt dat een eventuele nieuwe Nederlandse missie naar zijn land niet militair van aard zal zijn. 'De militairen zullen niet ingezet worden voor iets anders dan de bescherming van de politietrainers. Wij doen ons best de veiligheid van de Nederlanders te garanderen.'

Khan sprak vanochtend in de Tweede Kamer over een eventuele politiemissie naar de Noord-Afghaanse provincie Kunduz. De hoorzitting is een voorbereiding op het Kamerdebat van woensdag over het kabinetsplan om Nederlanders naar Afghanistan te sturen om lokale politieagenten op te leiden.

Aansluitend op de spreektijd van de Afghanen krijgen de Kamerleden steeds tijd om vragen te stellen. D66-leider Alexander Pechtold vroeg om toezeggingen dat in ieder geval in Kunduz de Afghaanse politie niet meer ingezet zal worden voor militaire acties. De Afghaanse minister van binnenlandse zaken antwoordde dat hij dat helaas niet kan voorkomen. 'Eerst moet er vrede en stabiliteit komen.'

Corrupte man
PVV'er Hero Brinkman vroeg aan generaal Patang van de nationale politie waarom de baas van de politie in Kunduz vervangen is door een 'corrupte man die betrokken is bij drugshandel'. Patang antwoordde dat er geen bewijzen zijn dat de provinciale politiebaas misdaden heeft begaan.

Ook suggereerde Brinkman dat de minister tijdens het beantwoorden van de vragen in de taal Farsi zei dat hij door de Nederlandse regering 'gesmeekt is' te komen in plaats van de politiechef van Kunduz. Dit zou niet door de vertaler vertaald zijn. Volgens de minister gaat het om een misverstand.

Deskundigen
In de Tweede Kamer komen vandaag in totaal 28 deskundigen aan het woord. Na de minister was het de beurt aan generaal Patang van de nationale politie en de voorzitter van de Afghaanse mensenrechtencommissie Sima Samar. Vertegenwoordigers van de EU-missie Eupol, van de NAVO-missie ISAF en van de Verenigde Naties komen nog aan het woord.

Daarnaast zullen de voorzitter van de Afghaanse mensenrechtencommissie Sima Samar en diverse vertegenwoordigers van ngo's spreken. Ook veiligheidsdeskundige Rob de Wijk en de journalisten Arnold Karskens en Bette Dam worden gehoord. Zeven voorzitters van de militaire en politievakbond komen 's avonds als laatsten aan het woord.

De gouverneur van Kunduz, Mohammed Omar is niet aanwezig. Ook de politiechef van Kunduz maakt geen deel uit van de Afghaanse delegatie. Zij zouden om logistieke redenen niet aan de hoorzitting kunnen deelnemen, omdat het militaire vliegtuig waarmee zij zondagochtend naar de Afghaanse hoofdstad zouden vliegen vanwege de slechte weersomstandigheden in Kunduz aan de grond bleef.

Verdeeldheid
In de Tweede Kamer heerst grote verdeeldheid over de missie naar Afghanistan. Gedoogpartner PVV en de oppositiepartijen PvdA, SP en de Partij voor de Dieren zijn tegen. Het minderheidskabinet-Rutte heeft dus de steun nodig van de twijfelende oppositiepartijen ChristenUnie, D66 en GroenLinks. GroenLinks-leider Jolande Sap wil harde garanties dat de missie niet militair, maar civiel van aard is.

In totaal zullen 545 Nederlanders naar Afghanistan afreizen. Minder dan de helft daarvan (225) zal uit trainers bestaan. Daarbij zijn 40 civiele politiemensen, 50 man van de militaire politie en 125 militairen. 245 andere militairen gaan mee ter bescherming, waaronder 120 man grondpersoneel voor de F16-gevechtsvliegtuigen. De overige zeventig Nederlanders zijn stafleden.

De hoorzitting vindt plaats van 10.00 tot 19.30 uur. Lees het volledige programma van de hoorzitting (pdf).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden