Afghaanse krijgsheer stuurde 'menselijke hond' af op burgers

De voormalige Afghaanse krijgsheer Farayadi Sarwar Zardad is gisteren in Londen schuldig bevonden aan het martelen van onschuldige burgers in zijn vaderland....

AP en Reuters

Verschillende getuigen vertelden via een satellietverbinding met de Britse ambassade in Kabul over 'de menselijke hond' van Zardad. Deze Abdallah Shah, inmiddels geëxecuteerd op bevel van president Karzai, was aangelijnd, tot het moment dat hij van Zardad de testikels van slachtoffers mocht afbijten. Zijn mannen stalen, mishandelden, verkrachtten of vermoordden nietsvermoedende reizigers die hun territorium betraden. Een man was zo ernstig mishandeld dat zijn ouders hem niet meer herkenden. Een andere getuige had als 7-jarige jongen gezien hoe het oor van zijn vader werd afgesneden.

Zardad vroeg in 1998 asiel aan in Groot-Brittannië. Hij bestierde een pizzarestaurant in Zuid-Londen, totdat hij in 2002 werd gearresteerd door een antiterrorismeeenheid van de politie. Vandaag wordt zijn strafmaat bekendgemaakt.

De Afghaanse regering onderzoekt de mogelijkheid van een tribunaal. Dat moet zich buigen over de schendingen van mensenrechten tijdens de burgeroorlog, die volgde op de communistische coup in 1978. Ahmad Nader Nadery, lid van de Afghaanse mensenrechtencommissie, zei dit maandag in een reactie op de publicatie van een rapport. Hierin worden diverse kandidaten voor de parlementsverkiezingen beschuldigd van oorlogsmisdaden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden