Afghaanse gevangenen: Geslagen door geheime dienst

Drie Afghaanse gevangenen zeggen te zijn geslagen door de Afghaanse geheime dienst NDS, nadat ze door Nederlandse militairen in de provincie Uruzgan waren overgedragen....

Dat blijkt dinsdag uit documenten, waaronder gespreksverslagen met gevangenen, die de ministeries van Defensie en Buitenlandse Zaken op verzoek van NRC Handelsblad openbaar hebben gemaakt.

Tijdens een gesprek op 7 augustus vorig jaar met een medewerker van de Nederlandse ambassade in Kabul klaagt een gevangene dat hij ‘enkele malen is geslagen’ bij de NDS in Tarin Kowt. Een andere gevangene is volgens het verslag door de NDS drie keer geslagen op het hoofd.

In december vorig jaar leverde een bezoek aan een gevangenis een nieuwe klacht op. Een gevangene zei toen tijdens drie verhoren door de NDS ‘enkele malen op het hoofd’ te zijn geslagen. Hij hield daar geen letsel aan over.

Ambassadepersoneel heeft vorig jaar meerdere groepen gevangenen bezocht. Het merendeel heeft in de gespreksverslagen geen klachten over de fysieke behandeling. Wel wordt bijvoorbeeld geklaagd over kou of een gebrek aan eten en drinken.

In een verslag van een bezoek aan een NDS-gevangenis in april vorig jaar vermelden ambassademedewerkers dat de faciliteiten ‘zeer primitief te noemen’ zijn. ‘In meerdere cellen met een afmeting van 20 bij 30 meter verblijven zo'n 180 personen, slapend op matrasjes en dekens en niet veel meer dan de kleding of persoonlijke bezittingen die men bij zich had toen men gearresteerd werd.’ De delegatie zag met eigen ogen de ‘deplorabele staat’ waarin de cellencomplexen verkeerden.

De Tweede Kamer heeft in het verleden regelmatig aangedrongen op een humane behandeling van gevangenen in Afghanistan. Nederlandse militairen mogen gevangenen 96 uur vasthouden waarna ze vrijgelaten worden of worden overgedragen aan de Afghaanse autoriteiten. Nederland houdt na de overdracht vervolgens de zaak op afstand in de gaten.

GroenLinks is verontwaardigd dat de klachten van gevangenen zijn verzwegen. De partij vindt dat Nederlandse militairen voorlopig geen gevangen Afghanen mogen overdragen. De GroenLinks-Tweede Kamerleden Mariko Peters en Wijnand Duyvendak wijzen erop dat de Afghaanse geheime dienst al vaker in opspraak is gekomen.

D66-leider Alexander Pechtold heeft Kamervragen gesteld om snel helderheid te krijgen over deze kwestie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.