Afghaanse agent rekent op 8 uur les, niet op 10 weken

De tienweekse training die Nederlandse opleiders sinds maandag aanbieden aan politieagenten in Kunduz gaat, als het aan de autoriteiten in Kunduz ligt, in de praktijk maar acht uur duren. Het hoofd opleidingen van de politie in Kunduz wil het voltallige korps aan de training laten meedoen. Daarvoor heeft hij twee ochtenden per agent uitgetrokken.

Afghaanse agenten in een klaslokaal Beeld ap

De eerste tien politieagenten hebben maandag in Kunduz les gekregen. Nederlandse politietrainers hebben de missie in de afgelopen 82 dagen ter plekke voorbereid. Minister Hans Hillen van Defensie antwoordde in april op Kamervragen dat de Nederlanders na de basisopleiding 'een tienweekse aanvullende training' geven. Dit impliceert dat dezelfde (kleine) groep Afghaanse agenten tien weken les krijgt.

De Afghanen hebben besloten dat tweehonderd agenten de trainingstijd delen. De Tweede Kamer ging dit jaar schoorvoetend akkoord met de missie op voorwaarde dat de opleiding substantieel zou zijn.

Agenda
Zo staat het niet in de agenda van de Afghanen, zegt het hoofd opleidingen van de politie in Kunduz, Sediq Khan. Hij wil elke dag een nieuw groepje van tien Afghaanse agenten bij de poort van het Nederlandse trainingskamp laten aankloppen. Dan weten de Taliban niet welke politiepost tijdelijk onderbemand is vanwege agenten die op cursus zijn.

Khan beklemtoont dat dit is afgesproken met 'de Nederlanders'. Een tienweekse cursus voor alle 200 agenten in Kunduz-Stad zou volgens de Afghaanse opzet tien jaar in beslag nemen.

Een woordvoerder van het Nederlandse ministerie van Defensie houdt vol dat Afghaanse agenten ieder 420 uur (tien weken) moeten opdraven voor de training. Hij zegt dat de praktijklessen die op het ommuurde trainingskamp plaatsvinden worden aangevuld met lessen op de politiepost. Zo zou er vanaf volgende week twee tot drie uur per dag les worden gegeven in lezen en schrijven.

Maar Sediq en ook de Afghaanse commandanten op de politieposten houden geen rekening met die extra lessen. Dienstroosters zijn niet aangepast. Agenten zeggen niet te weten dat er extra lessen zijn of wanneer die plaatsvinden.

Nieuwe club
De Defensiewoordvoerder zegt dat het 'in eerste instantie aan de Afghanen is' om te beslissen wie er naar de training komt, waardoor het 'zou kunnen passen' als er elke dag een nieuwe club Afghanen op de stoep staat voor de training. Maar 'uiteindelijk moeten alle agenten in Kunduz het curriculum van tien weken volgen', zegt hij. Die lessen mogen worden uitgesmeerd over een langere periode. De termijn van vijf maanden die eerder in een Kamerbrief werd genoemd, noemt hij een 'minimum'.

Er zijn volgens Defensie overigens Afghaanse agenten die al zoveel vaardigheden hebben dat ze niet alle lessen hoeven te volgen. Een fulltime student zou de training zelfs in acht weken kunnen afronden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden