Nieuws

Afghaans verzet in Panjshirvallei wil onderhandelen

Ahmad Massoud, de leider van de gewapende beweging die zich in de Afghaanse Panjshirvallei verzet tegen de Taliban, heeft zondag laten weten bereid te zijn tot onderhandelingen om een einde te maken aan de gevechten. Voorwaarde is wel dat de Taliban zich terugtrekken.

Strijders van het NRFA in de Pansjshir-vallei. Beeld AFP
Strijders van het NRFA in de Pansjshir-vallei.Beeld AFP

De raad van ulema, de hoogste islamitische geestelijken van Afghanistan, had de leiders van de Taliban eerder al opgeroepen mee te werken aan een vreedzame oplossing. Massoud zegt daarvoor nu ook open te staan. Hij wil de strijd staken ‘op voorwaarde dat de Taliban ook hun aanvallen en militaire bewegingen in Panjshir en Andarab stopzetten’, een verwijzing naar de gevechten om een district in de naburige provincie Baghlan.

Eerder zondag hadden de Taliban gezegd dat hun strijders waren doorgedrongen tot Bazarak, hoofdstad van de Panjshirvallei die aan alle kanten omgeven is door hoge bergen en in het verleden onneembaar bleek voor het Russische leger en het vorige Talibanbewind. De claim werd door de verzetsstrijders niet bevestigd.

Massoud deed zijn aanbod op de Facebookpagina van zijn verzetsbeweging, het Nationaal Verzetsfront van Afghanistan (NRFA) – een bundeling van restanten van het Afghaanse regeringsleger, special forces en lokale milities. Massoud (zoon van de legendarische mujahideen-commandant Ahmad Shah Massoud) had eerder steeds gezegd het verzet ten koste van alles voort te zetten en daarvoor internationale steun te willen.

De situatie in de Panjshirvallei is al wekenlang onduidelijk. De Taliban claimden meermalen de vallei te hebben ingenomen, beweringen die door het NFRA steevast werden ontkend. Het NFRA beweerde op zijn beurt zondag dat zijn strijders het district Parian, dat de Taliban in handen zeiden te hebben, hadden schoongeveegd. Ook zouden meer dan 1000 Taliban, onder wie Pakistanen en andere vreemdelingen, zijn gevangengenomen.

Generaal Mark Milley, de voorzitter van de Amerikaanse chefs van staven, waarschuwde zaterdag dat de situatie in Afghanistan zich heel goed kan ontwikkelen tot een echte burgeroorlog. Milley zei tegen de zender Fox News dat als de Taliban er niet in slagen het land snel onder controle te krijgen, dit binnen drie jaar zal leiden tot een hergroepering van Al Qaeda of een heropleving van IS en andere terroristische groepen.

Vrouwen

Berichten nemen intussen toe dat de Taliban zich steeds harder opstellen tegenover vrouwen. Zaterdag liep een demonstratie van vrouwen in de hoofdstad Kabul uit de hand. Een vijftigtal vrouwen protesteerde tegen de schending van de rechten en vrijheden van vrouwen door de Taliban. Taliban-ordebewakers zetten traangas in toen de vrouwen wilden optrekken naar het presidentieel paleis. Volgens de Afghaanse nieuwszender Tolo News beweerden de Taliban dat het protest uit de hand liep.

Een van de organisatoren van de Afghan Women Fighting Movement vertelde de Volkskrant zondag vanuit Kabul een ander verhaal. ‘De Taliban omsingelden ons ineens en begonnen op ons in te slaan, ze schoten in de lucht en bestookten ons met traangas. De Taliban zeggen veranderd te zijn, en inderdaad: ze zijn nóg gewelddadiger en weerzinwekkender geworden. Ze vermoorden alle geletterde vrouwen of sluiten ze in hun huizen op.’

De Taliban vaardigden zaterdag een decreet uit dat vrouwelijke studenten van private universiteiten in de klas een lichaamsbedekkend gewaad (abaya) en een gezichtsbedekkende sluier (nikab) moeten dragen. Vrouwen mogen alleen les krijgen van andere vrouwen, en alleen samen met mannen als de seksen door een gordijn zijn gescheiden. Onder het vorige Talibanbewind (1996-2001) mochten vrouwen helemaal niet studeren.

De BBC meldde zondag dat militanten een zwangere vrouwelijke politie-officier hebben doodgeschoten in Firozkoh, hoofdstad van de centrale provincie Ghor. Volgens familieleden van de vrouw zou zij in haar eigen huis in het gezicht zijn geschoten door Arabisch sprekende Taliban. Dit bericht kon niet onafhankelijk bevestigd worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden