Afghaans leger slaat aanval Taliban op luchthaven af

Afghaanse legereenheden hebben een aanval door de Taliban op de luchthaven van Kandahar afgeslagen. De strijd duurde meer dan 24 uur en kostte aan vijftig mensen het leven. Dat heeft het Afghaanse ministerie van Defensie donderdag gezegd.

Afghaanse militairen bij het vliegveld in Kandahar dat dinsdag door de Taliban werd aangevallen Beeld afp
Afghaanse militairen bij het vliegveld in Kandahar dat dinsdag door de Taliban werd aangevallenBeeld afp

Onder de doden zijn 38 burgers, tien militairen en twee agenten. Elf Talibanstrijders die aan de aanval deelnamen verloren eveneens het leven, aldus het ministerie. Aan de gevechten kwam woensdagavond een einde.

De gevechten vonden naar verluidt vooral plaats in een woongebied voor Afghaanse militairen. Bij de luchthaven zijn ook buitenlandse militairen gelegerd, maar zij zouden zich niet hebben gemengd in de strijd.

Het Afghaanse TOLOnews meldde eerder dat veertien opstandelingen waren gedood. Volgens de nieuwszender droegen de strijders legeruniformen en bestormden ze onder meer huizen en een school. De strijd zou lang hebben geduurd, omdat de militanten zes mensen gegijzeld hielden en de veiligheidsdiensten burgerslachtoffers wilden vermijden.

Hervormingen lopen vast in Afghaanse paradox

De pogingen van president Ghani om het land in zijn greep te krijgen, stuiten steeds op de 'oude krachtpatsers'. Die moeten weg, maar hij kan niet zonder hen (+).

Afghaanse veiligheidstroepen bij het vliegveld van Kandahar Beeld ap
Afghaanse veiligheidstroepen bij het vliegveld van KandaharBeeld ap

De Taliban hebben nog altijd veel invloed in het zuiden van Afghanistan, waar ook Kandahar ligt. Sinds de terugtrekking van alle buitenlandse troepen uit het land hebben de Taliban hun aanvallen opgevoerd.

De Verenigde Staten maakten om die reden in oktober bekend hun troepen langer in Afghanistan te houden. Het besluit tot vertraagde terugtrekking werd genomen in overleg met de Afghaanse regering. De eerdere onverwachte verovering van Kunduz speelde een rol in het besluit. Het lukte het Afghaanse leger niet alleen de stad te heroveren.

De Amerikanen vielen in 2001 Afghanistan binnen om het schrikbewind van de Taliban ten val te brengen. Die missie werd officieel in 2014 beëindigd. Sindsdien zijn de Afghaanse troepen formeel verantwoordelijk voor de nationale veiligheid.

Zodra de troepen weg zijn, stort het westerse bouwsel ineen

Afghanistan is een nieuw bewijs dat interveniëren een lastig bedrijf is. Het geloof dat vrijheid automatisch tot vrede leidt, ligt aan diggelen. Lees hier de analyse van Bert Lanting (+).

Afghaanse mannen vervoeren een slachtoffer van de gevechten bij het vliegveld Beeld ap
Afghaanse mannen vervoeren een slachtoffer van de gevechten bij het vliegveldBeeld ap
Afghaanse soldaten houden de wacht bij de luchthaven Beeld afp
Afghaanse soldaten houden de wacht bij de luchthavenBeeld afp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden