Afghaan zou zijn mishandeld bij uitzetten

De uitgezette Afghaan Feda Mohamed Amiri is met een botbreuk en geheugenverlies gevonden in een ziekenhuis in Kabul. Dat beweert althans zijn dochter Tamana, diehem in Afghanistan ging zoeken.

Willem van Ewijk
Een ziekenhuis in de Afghaanse provincie Helmand op archiefbeeld. Beeld epa
Een ziekenhuis in de Afghaanse provincie Helmand op archiefbeeld.Beeld epa

Feda Amiri werd op 5 januari door Nederland uitgezet naar Afghanistan vanwege mogelijke betrokkenheid bij oorlogsmisdaden. Sindsdien werd volgens zijn dochter niets meer van hem vernomen.

Amiri kwam in 1996 met zijn gezin naar Nederland en kreeg in 1997 een verblijfsvergunning, in 2002 zelfs voor onbepaalde tijd. Toen hij in 2004 om naturalisatie vroeg, werd zijn verblijfsstatus echter ingetrokken.

Dit gebeurde op grond van een ambtsbericht van het ministerie van Buitenlandse Zaken uit 2000. Hierin staat dat alle officieren en onderofficieren die ooit voor de communistische veiligheidsdiensten in Afghanistan hebben gewerkt, persoonlijk betrokken zijn geweest bij oorlogsmisdaden. Daardoor vallen ze onder artikel 1F van het VN-vluchtelingenverdrag en hebben ze geen recht op een verblijfsstatus.

De zaak-Amiri

Een Afghaanse vader wordt uitgezet na achttien jaar in Nederland te hebben gewoond. Zijn gezin mag blijven: hoe kan dat? Lees het hier. Na zijn uitzetting werd niets meer van hem vernomen, zei zijn dochter half januari tegen de Volkskrant. Begin deze maand kondigde ze aan hem achterna te reizen: 'Ik hoop dat politieagenten in Afghanistan om te kopen zijn.'

Verdwenen

Amiri's dochter Tamana stond in tranen op Schiphol en probeerde tevergeefs zijn uitzetting te voorkomen. Hij werd onder begeleiding van Nederlandse marechaussees afgezet op het vliegveld van Kabul.

Feda Amiri had beloofd contact op te nemen met zijn dochter zodra hij in Afghanistan zou aankomen, maar dat gebeurde niet. Enkele weken later ging zijn dochter naar Kabul om haar vader te zoeken.

De Stichting 1F komt op voor Afghaanse 1F'ers die dreigen te worden uitgezet. Die stichting kreeg eerder kritiek te verwerken. Er waren twijfels of Feda Amiri wel echt zoek was.

Kunstenares Katinka Simonse, alias Tinkebell, die Tamana achterna reisde, probeerde zaterdag en zondag om samen met Tamana Feda Amiri te bezoeken in het ziekenhuis. Maar dat is niet gelukt.

Is Amiri onterecht uitgezet?

Lees hier vijf vragen over het uitzetten van mogelijke oorlogsmisdadigers.

Zoektocht

Aan Simonse vertelde Tamana dat ze met een foto van haar vader langs ziekenhuizen ging, totdat ze zelf met een epileptische aanval in het ziekenhuis terechtkwam. Ook daar liet ze de foto zien. Een schoonmaakster van dat ziekenhuis zei Feda Amiri te herkennen. De schoonmaakster en Tamana wisselden telefoonnummers uit. Een paar dagen later belde de schoonmaakster op en zei dat ze wist waar haar vader te vinden was.

Volgens Tamana ligt Feda Amiri al sinds aankomst in Kabul, op 6 januari, in het ziekenhuis. Hij zou aan geheugenverlies leiden en zijn dochter niet herkennen.

Er gaan uiteenlopende verhalen rond over wat er met Feda Amiri is gebeurd. Van de Pakistaanse arts die haar vader behandelt, hoorde Tamana dat Feda Amiri bij aankomst in Kabul vlak voor de douane in elkaar zou zijn gezakt. Drie mannen raapten hem op en brachten hem naar het ziekenhuis. Amiri zou een beenbreuk hebben opgelopen en door stress en trauma in shock zijn beland. Het is onduidelijk waarom Amiri niet door een Afghaanse arts is behandeld.

Tamana hield tegenover vrienden vol dat haar vader in het vliegtuig - de gewone burgervlucht KL871 via Delhi naar Kabul - zou zijn mishandeld door marechaussees.

De Koninklijke Marechaussee stelt dat als er geweld wordt gebruikt bij een uitzetting bijvoorbeeld als iemand zich verzet - daarover altijd een geweldsrapportage moet worden opgesteld. En die is er niet. De uitzetting van Feda Amiri is vlekkeloos verlopen, aldus de marechaussee. Amiri heeft van de douane zijn reisdocument teruggekregen en is naar de bagageband gelopen.

Tamana was niet bereikbaar voor commentaar.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden