Afgezette president Paraguay opent aanval

Terwijl de eind vorige week afgezette president van Paraguay Fernando Lugo maandag een 'schaduwkabinet' formeerde, werd in het presidentieel paleis in de Paraguayaanse hoofdstad Asunción de regering van zijn opvolger, president Federico Franco, geïnaugureerd.

AMSTERDAM - Twee van de negen ministers in Franco's regering zaten ook in het kabinet van de afgezette Lugo. Met zijn alternatieve kabinet wil Lugo - die spoedig hoopt terug te keren als president van Paraguay - de legitimiteit van de nieuwe regering aanvechten. Ook moet zijn kabinet de regering-Franco controleren en tegenwicht bieden aan de 'parlementaire coup' die vrijdag resulteerde in de afzetting van de 61-jarige Lugo.


De nieuwe president Franco wil aanblijven tot augustus 2013, oorspronkelijk de slotmaand van Lugo's ambtstermijn. Lugo noemde Franco's regering 'nep' en zei 'vreedzame pogingen om de grondwettelijke orde te herstellen' te zullen steunen. Hij vroeg aanhangers die zich tot nu toe niet hebben uitgelaten over zijn afzetting, in actie te komen.


'Ik wil mij verzetten totdat wij weer aan de macht zijn', zei Lugo maandag. 'Ik doe een beroep op de mensen op het platteland, de jongeren en alle andere burgers om zich te verzetten.'


Verder kondigde Lugo aan dat hij naar de conferentie zal gaan van het regionale handelsverbond Mercosur, die deze week in de Argentijnse stad Mendoza wordt gehouden. Op de Mercosur-top wil Lugo zijn visie geven op de gebeurtenissen van de afgelopen dagen in Paraguay.


Lugo, een voormalige bisschop, werd vrijdag weggestemd door de senaat. Hij zou niet goed hebben opgetreden bij een conflict tussen de politie en boeren die hun land moesten verlaten; bij botsingen vielen vorige week zeventien doden.


Veel Zuid-Amerikaanse landen zijn het oneens met het afzetten van Lugo. Nog geen enkel land in de regio heeft zijn opvolger Franco erkend als de wettige president. Paraguay is inmiddels geschorst als lid van Mercosur. De leden van het regionale handelsverbond veroordelen 'de breuk van de democratische orde' die door de afzetting van Lugo is ontstaan. De regering-Franco is uitgesloten van de Mercosur-top.


Argentinië, Brazilië, Venezuela, Chili, Uruguay en Colombia hebben hun ambassadeurs teruggeroepen uit Asunción. De Venezolaanse president Hugo Chávez zegt de olieleveranties aan Paraguay stop te zetten - Venezuela is de belangrijkste olieleverancier van het armlastige land, dat bij de Venezolaanse staatsoliemaatschappij nog een rekening van 235 miljoen euro heeft uitstaan.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden