Afgezette premier Curaçao paait arme kiezers met tegoedbonnen

De traditie op Curaçao om vlak voor de verkiezingen de kiezer te paaien met cadeautjes, is door de MFK-partij van de afgezette premier Gerrit Schotte op een hoger plan getild. Door een soort tegoedbon uit te delen wil Schotte de kiezer ertoe verleiden hem weer aan de macht brengen, zonder dat het hem nu geld kost.

Jean Mentens
Demissionair premier Gerrit Schotte van Curaçao (rechts), samen met parlementariers, komt aan voor een persconferentie in zijn partijgebouw, eind september. Beeld anp
Demissionair premier Gerrit Schotte van Curaçao (rechts), samen met parlementariers, komt aan voor een persconferentie in zijn partijgebouw, eind september.Beeld anp

De MFK ( Movementu Futuro Kòrsou) gaat bij vijftienduizend gezinnen waar de nood het hoogst is kaartjes uitdelen waarmee in 2013 maandelijks 100 gulden (40 euro) kan worden opgehaald. De 'MFK-card' ziet eruit als een creditcard met de beeltenis van Schotte erop.

Schotte zegt dat 'die hulp al veel langer had moeten gegeven worden'. Hij raakt daarmee een gevoelige snaar bij de allerarmsten in een land waar het sociale vangnet grote gaten heeft en voor wie 100 gulden per maand veel geld is.

Overheidsplan
Wie het kaartje wil gebruiken, moet het activeren via een telefoonnummer. Bij die gelegenheid worden de gegevens van de kaarthouder opgeschreven.

De MFK-card zal alleen werken als Schotte komend weekeinde de verkiezingen wint. Hij wil dat de coalitie waar hij dan aan deelneemt, het kaartje goedkeurt als overheidsplan voor armoedebestrijding. Het blijft geldig tot de nieuwe regering banen heeft ge­creëerd die dat soort steun overbodig zouden moeten maken.

Het Openbaar Ministerie onderzoekt de voorwaarden waaronder het kaartje wordt aangeboden, maar heeft al laten weten dat het niet wordt gezien als omkoping. Schotte kan immers de houders van het kaartje niet verplichten op hem te stemmen.

Giften aan de armen in ruil voor hun stem zijn op Curaçao al zo oud als de verkiezingen zelf. Kandidaten vereffenen in stilte achterstallige water- en elektriciteitsrekeningen, vervangen kapotte ijskasten, schaffen schoolboeken aan of schenken kleine geldbedragen.
Een bankkaartje, openlijk gepresenteerd, met het portret van een politicus als belofte voor toekomstige armoedebestrijding, is echter een novum.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden