Afgezette Egyptische president Morsi veroordeeld tot 20 jaar

De voormalige Egyptische president Mohammed Morsi is dinsdag veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf wegens het aanzetten tot geweld, eind 2012, tegen demonstranten. Morsi was de eerste democratisch gekozen president van Egypte. In 2013 werd hij door het leger afgezet.

Mohamed Morsi Beeld afp
Mohamed MorsiBeeld afp

Morsi staat nog terecht voor zeker drie andere aanklachten waar hij de doodstraf voor kan krijgen. Veertien andere leden van de Moslimbroederschap, de groep waaruit Morsi afkomstig is, kregen eveneens lange gevangenisstraffen.

De rechtszaak ging gepaard met grote onregelmatigheden. Zo kregen Morsi's advocaten pas enkele dagen voor het begin van het proces inzage in de zevenduizend pagina's tellende tenlastelegging. 'Dit vonnis vernietigt de laatste illusies omtrent onafhankelijkheid en onpartijdigheid van het Egyptische rechtssysteem', concludeert Amnesty International.

Straatprotesten
Nog voordat het vonnis werd uitgesproken, riepen leiders van de Moslimbroederschap op tot straatprotesten. Het is de vraag of veel Morsi-aanhangers dat aandurven; het huidige regime tolereert geen enkele kritiek. Sinds legerleider Abdel Fattah al-Sisi in 2013 Morsi afzette, voeren de autoriteiten in Egypte een heksenjacht op leden van de Moslimbroederschap. Enkele tienduizenden zijn gearresteerd en vele honderden Morsi-aanhangers zijn afgelopen jaar ter dood veroordeeld, vaak in massaprocessen.

Morsi is nu veroordeeld voor geweld bij een protest tegen zijn bewind in ­december 2012. Daarbij vielen zeker tien doden, vooral Moslimbroeders. De voormalige president wordt ook vervolgd voor het doorspelen van informatie aan een vreemde mogendheid, terroristische samenzwering in de Egyptische Sinaïwoestijn en deelname aan een gevangenisuitbraak waarbij bewakers zijn gedood. In die laatste zaak verwacht wordt de uitspraak in mei verwacht.

Drie jaren sociale onrust
Nadat seculiere en religieuze oppositiegroepen met gezamenlijke demonstraties ex-dictator Hosni Mubarak in 2011 tot aftreden hadden weten te dwingen, raakten ze totaal verdeeld. Egypte beleefde drie jaren van sociale onrust, economische teloorgang en voortdurend geweld. Morsi werd in 2012 met een nipte meerderheid tot president verkozen, maar joeg met zijn autoritaire regeerstijl veel Egyptenaren tegen zich in het harnas. In juni 2013 leidden protesten van miljoenen mensen tot een militaire staatsgreep, onder regie van toenmalig legerleider Abdel Fattah al-Sisi. Een half jaar later werd hij gekozen tot president.

Sindsdien is Egypte teruggekeerd naar een autocratie. De voormalige dictator Mubarak is van alle aanklachten vrijgesproken, Morsi zit vast, een oud-legerleider deelt de lakens uit en de geheime politie verplettert alle oppositie - inclusief die van liberale en seculiere tegenstanders. Medio 2013 overzag Sisi het uiteenslaan van een sit-in uit protest tegen zijn staatsgreep, op de plein Rabaa al-Adawiya in Caïro, waarbij veiligheidstroepen zeker achthonderd personen doodden.

Woede over het afzetten van Morsi blijft instabiliteit veroorzaken. In de noordoostelijke Sinaïwoestijn vallen militanten, die zich loyaal hebben verklaard aan Islamitische Staat, regel­matig militairen en politiemensen aan. Ook in de hoofdstad gaan geregeld bommen af. Aanhoudende economische problemen, stijgende prijzen en gebrek aan werkgelegenheid leiden tot sluimerende onvrede onder de bevolking.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden