Afgewezen VU-promovenda al jaren over de schreef

De promovenda wier promotie aan de Vrije Universiteit deze week op het laatste moment werd afgeblazen, blijkt al jaren de doctorstitel te voeren op wetenschappelijke publicaties, onder meer samen met haar promotor en VU-prominent prof. Peter Nijkamp.

Beeld anp

De decaan van de Economische faculteit Harmen Verbruggen zegt verbaasd te zijn en geeft aan dat zoiets onwettig zou zijn. 'De doctorsgraad is een wettelijk beschermde titulatuur', zegt hij.

Vorige week besloot Verbruggen 'na signalen uit mijn omgeving die haar boek lazen' dat de promotie van stadsinnovatie-econoom drs. Karima Kourtit niet kon doorgaan. Haar proefschrift was toen al goedgekeurd en gedrukt. In een hoofdstuk over een wetenschappelijke conferentie bleken sprekers verwisseld en citaten uit artikelen als citaten van de conferentie weergegeven. Voor zulke slordigheden wilde de decaan geen verantwoordelijkheid dragen. 'Als je dat doorlaat, weet je zeker dat je later last krijgt met mensen die erbij geweest zijn.'

Geen commentaar
Peter Nijkamp, voormalig NWO-voorzitter, Spinozaprijswinnaar en universiteitshoogleraar aan de VU, noch promovenda Kourtit zijn bereikbaar voor commentaar. Volgens de VU-decaan heeft Nijkamp vorige week wel ingestemd met het opschorten van de promotie. Sindsdien is er geen contact geweest.

Nijkamp was onder meer in 2011 mederedacteur van een bij Springer verschenen bundel artikelen Advances in Spatial Sciences, waarin Kourtit als doctor in de lijst van editors wordt vermeld. Ook in een call for papers uit 2012 voor een special van het tijdschrift Sustainability staat naast prof.dr. Peter Nijkamp ook dr. Karima Kourtit als speciale redacteur vermeld. De vraag is wel of dat een redactionele fout is, of bewust door Kourtit zo aangedragen, zegt Verbruggen. 'Maar als auteur ben je in principe natuurlijk voor alle details verantwoordelijk.'

De VU stelt een onderzoek in naar de gemelde onregelmatigheden in het proefschrift. Daarbij zijn inmiddels via de media ook geruchten gekomen dat grote delen van het proefschrift geschreven zijn door de coauteurs waarmee Kourtit de originele artikelen schreef. Ook dat zal worden onderzocht, zegt Verbruggen, die door alle ophef nog niet aan het samenstellen van een commissie is toegekomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden