Afgewezen minnaar legt zijn verleden in de as

Het is weer zomer, dus branden in alle landen van het Middellandse-Zeegebied de bossen en de velden. Vaak zijn die branden niet het werk van de natuur, maar van de mens....

JAN VAN DER PUTTEN

Ponza wordt niet voor niets de Parel van de Tyrrheense Zee genoemd. Dit schitterende eilandje tegenover de kust van het gewest Latium is bijzonder in trek bij toeristen. Maar ook bij lokale verliefden, zoals de nu 32-jarige Pio Lorenzo V. Vast werk heeft deze in Napels geboren en in Ponza getogen boekhouder nooit gehad. Maar hij kreeg op het eiland wel een vaste relatie, en daaruit kwam een huwelijk voort. In de bossen van Ponza is het paar intens gelukkig geweest.

Maar een jaar geleden was het afgelopen met het geluk. De vrouw van Pio ging er vandoor, naar men op Ponza fluistert om zich in de armen van een minnaar te storten. In april werd het huwelijk ontbonden. Pio raakte in alle staten. Hij verhuisde naar het kustplaatsje Anzio op het vasteland, waar hij als visser aan de kost probeerde te komen. Maar ook onder het vissen werd hij beheerst door één gedachte: wraak. Maar wraak op wie of wat?

Als doelwit koos hij niet zijn vrouw of zijn rivaal, maar de plaatsen die hem het meest herinnerden aan het verleden dat hij van zich af wilde schudden. Dat waren de bossen van Ponza, stille getuigen van zijn onvergetelijke, maar nu onverdraaglijke liefdesmomenten. De plaats waar hij zijn vrouw had ontmoet, de bosjes waar ze tot elkander waren gekomen, de plekken waar ze elkaar hevig hadden bemind, alles moest in brand. De natuur moest boeten voor Pio's privé-ongeluk.

Op 8 juli kwam de verblinde boekhouder in Ponza aan om zijn verleden in de as te leggen. Om vijf uur 's middags brak de eerste brand uit, even later de tweede, en daarna nog een en nog een. Heel Ponza dreigde in vlammen op te gaan. Net als bij de vorige grote brand, vijf jaar geleden, werden de operaties van de brandweer en van de dienst bescherming burgerbevolking ernstig gestoord door slecht weer.

De dag daarop was tweehonderd hectare bos verwoest. De anti-ecologische leuzen die hier en daar in Ponza op de muur waren gekalkt, deden even vermoeden dat de brand was aangestoken door vijanden van het beschermde 'zeepark' dat bij het eiland wordt ingericht. Maar het werd al snel duidelijk dat de jongste milieuramp is veroorzaakt door, je zou het niet kunnen verzinnen, destructief liefdesverdriet van een mislukte boekhouder.

Dezer dagen is de zaak volledig opgehelderd. Pio was door bewoners van Ponza gesignaleerd op alle plekken waar even later brand was uitgebroken. Die plaatsen lagen drie- à vierhonderd meter van elkaar, een afstand die groot genoeg is om te voorkomen dat de dader door het vuur wordt ingesloten. Ook werd een vat met brandstof gevonden.

Toen Pio werd aangehouden, stond hij op het punt naar het buitenland te vertrekken. Hij gaf eerst toe dat hij ongewild de brand had ontketend. Vervolgens hield hij zijn mond. Toen hij die ten slotte weer opendeed, was dat alleen om te verzekeren dat hij niets met de brand te maken had. Waarom had hij dan eerst bekend? Omdat hij, zei hij, helemaal de kluts was kwijtgeraakt door de ramp die het eiland had getroffen.

Het vervelende van dit soort verhalen is, dat ze andere gestoorden tot na-apen kunnen aanzetten. Voor de natuur voorspelt dat weinig goeds. Alle vernietigingen ten spijt is de natuur nog altijd een van Italiës kostbaarste bezittingen. Zal ze bestand zijn tegen de wraak van gefrustreerde minnaars die de kluts kwijt zijn?

Jan van der Putten

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden