Afgestudeerden moeten hun kamer uit

Afgestudeerden die nog steeds een kamer huren bij studentenhuisvester DUWO, moeten binnenkort op zoek naar andere woonruimte. Zij krijgen daarvoor een jaar de tijd.

Van onze verslaggever Robert Buzink

In veel studentensteden heerst een groot tekort aan studentenkamers. Dat komt onder andere doordat het aantal studenten sinds 2006 sterker groeit dan verwacht. Studentenhuisvesters bedenken maatregelen om de doorstroom te bevorderen.

Campuscontract

In 2007 introduceerde DUWO het campuscontract. Studenten met dat contract moeten binnen een half jaar na hun afstuderen verhuizen om plaats te maken voor verse aanwas. Nu moeten ook bewoners vertrekken die voor 2007 een DUWO-woning betrokken en niet meer studeren.

'We beginnen met drie à vier complexen. Daar wonen naar verwachting 25 niet-studenten,' zegt DUWO-directeur Jan Benschop. 'Uiteindelijk schonen we het hele bestand op. We weten niet hoeveel kamers dat zal opleveren, maar we verwachten zo'n 800.' Dat is iets meer dan 4 procent van het totale aanbod van DUWO, dat 18.000 studentenkamers beslaat. Duwo is actief in Delft, Leiden, Den Haag, Haarlem en in Amsterdam en omgeving.

Controleren

Alle bewoners met een oud contract moeten hun bestaande contract omzetten in een campuscontract. Daarvoor moeten ze aantonen dat ze student zijn. Van studenten met een campuscontract kan DUWO bij de onderwijsionstellingen controleren of ze er ook echt ingeschreven staan. Weigert een bewoner het campuscontract of blijkt hij geen student te zijn, dan moet hij binnen een jaar vertrekken.

Weigert een bewoner te vertrekken, dan stapt DUWO naar de rechter. Volgens Benschop maakt DUWO daar een goede kans. 'Huurbescherming is natuurlijk heel sterk in Nederland, maar verschillende rechters hebben al laten zien dat ze het redelijk vinden dat niet-studenten uit studentenhuizen vertrekken. En de facto zullen er niet veel bewoners naar de rechter stappen, blijkt uit het verleden.'

DUWO houdt alleen in uitzondelijke gevallen rekening met de persoonlijke omstandigheden van huurders. 'Als iemand twee gebroken benen heeft, kunnen we het even uitstellen. Maar als een huurder geen goede baan heeft maar een uitkering trekt, moet hij er gewoon uit.' De huisvester biedt geen vervangende woonruimte.

Baan

Jelle Veraa van de Delftse studentenvakbond VSSD is blij met de maatregel. 'Het is erg vervelend voor de mensen die weg moeten. Maar als ze een baan hebben, kunnen ze best ergens anders gaan wonen.'

Er is ook in Delft een groot tekort aan kamers. 'DUWO heeft zelfs een postcodebeleid. Studenten die verder weg wonen hebben meer kans op een kamer dan studenten die al in de buurt wonen. Veel studenten die in Delft willen wonen, krijgen geen kamer.'

Kijkavond

Studenten die in een huis van DUWO wonen, mogen zelf een nieuwe huisgenoot kiezen. Op een kijkavond komen tegenwoordig 50 studenten langs. Gemiddeld hebben studenten die in Delft wonen 13 kijkavonden bezocht voordat ze een kamer kregen.

De enigen die profijt hebben van de woningnood, zijn misschien de studentenverenigingen, zegt Veraa. 'Als je lid bent van een vereniging heb je in sommige huizen meer kans om binnen te komen. Dat zou voor toekomstige studenten een extra prikkel kunnen zijn om lid te worden van een vereniging.'

Studentenhuis (Martijn Beekman / de Volkskrant) Beeld Martijn Beekman
Studentenhuis (Martijn Beekman / de Volkskrant)Beeld Martijn Beekman
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden