Afgestudeerde verkiest vaak buitenland

De helft van de studenten die werken aan hun proefschrift of al zijn gepromoveerd, wil naar het buitenland. Zij overwegen dit uit onvrede over hun carrièrekansen in de wetenschap in Nederland....

Van onze verslaggeefster Marjan van den Berg

Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van het Promovendi Netwerk Nederland en het Landelijke Postdoc Platform. Zij hebben het rapport woensdag gepresenteerd aan minister Van der Hoeven van Onderwijs.

Promovendi, bezig met hun proefschrift, en ‘postdocs’, die na hun promotie tijdelijk bij de universiteit onderzoek doen, hopen dat de buitenlandse universiteiten betere perspectieven bieden. Drie op de tien promovendi en een op de vijf postdocs geven aan in elk geval naar het buitenland te willen.

Een nog grotere groep van in totaal 46 procent, zegt bij een universiteit over de grens te willen werken als betere perspectieven of een vaste aanstelling uitblijven.

Op de Nederlandse universiteiten zien zij die kansen somber in. Vier op de tien jonge wetenschappers zegt (zeer) ontevreden te zijn over hun carrièrekansen in de wetenschap. Bij de promovendi is de helft ontevreden over die kansen. Bij de postdocs is dat ruim 60 procent.

Desondanks geeft het leeuwendeel van de respondenten aan dat zij na hun opleiding of onderzoeksbaan het liefst aan een Nederlandse universiteit blijven verbonden. Zes op de tien promovendi en acht op de tien postdocs zouden het liefst een betrekking aan de universiteit hebben.

Over bijvoorbeeld de intellectuele uitdaging, onderzoeksvrijheid zijn de ondervraagden zeer te spreken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden