Afgelopen week opnieuw 500 asielaanvragen ingediend in Nederland

De asielinstroom richting Nederland ligt nog altijd beduidend lager dan op het hoogtepunt, in het najaar van 2015. Ongeveer vijfhonderd asielaanvragen zijn vorige week ingediend in Nederland, evenveel als in de afgelopen weken.

Leerlingen van basisschool Wereldkidz op het AZC in Leersum ontvangen een boekenpakket van KinderZwerfboek. De boeken helpen deze kinderen, die voornamelijk van Syrische afkomst zijn, de Nederlandse taal sneller te leren. Beeld anp

In september 2015 waren er 12.800 aanvragen, en in oktober van van vorig jaar 9.100. In bepaalde weken deden 2.500 asielzoekers een aanvraag.

De instroom bestaat uit eerste asielaanvragen van mensen die net in Nederland zijn aangekomen, herhaalde asielaanvragen en gezinsleden die zich later aansluiten bij een erkende vluchteling, zo meldde het ministerie van Veiligheid en Justitie dinsdag. Op die manier asielaanvragen tellen is een praktische afweging, want dat zijn nu eenmaal de cijfers die in bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) het registratiesysteem worden ingevoerd. Het hoeft dus zeker niet zo te zijn dat er 500 asielzoekers Nederland zijn binnengekomen, afgelopen week.

Een kwart van de asielaanvragen is dit jaar gedaan door mensen afkomstig uit landen die zijn aangemerkt als veilig. Dat is een forse stijging ten opzichte van 2015, meldde de IND maandag op basis van zijn jaarcijfers. Asielzoekers uit veilige landen kunnen inmiddels sneller worden teruggestuurd.

Vorig jaar bedroeg het percentage aanvragen uit veilige landen tussen de 5 en 10 procent, aldus IND-hoofddirecteur Rob van Lint maandag tijdens een persconferentie. In de eerste negen weken van 2016 lag dat cijfer aanzienlijk hoger: van de circa 6.300 asielaanvragen is een kwart ingediend door mensen afkomstig uit veilige landen als Albanië, Servië en Kosovo.

Syrië is nog steeds herkomstland nummer één van de asielzoekers die tot dusver in 2016 aanklopten bij de IND. Het 'veilige' Albanië komt nu op plek twee, waar dat vorig jaar nog Eritrea betrof. Asielaanvragen van Eritreeërs worden bijna altijd ingewilligd door het IND, in tegenstelling tot verzoeken uit Balkanlanden.

Hoeveel asielzoekers?

Het kabinet verwacht ongeveer 58 duizend asielzoekers dit hele jaar. Dat zijn er net zoveel als in 2015. Een uitgelekte ambtelijke prognose die voorspelt dat het er meer dan 93 duizend worden, houdt in de ogen van premier Rutte onvoldoende rekening met de 'vele maatregelen die we nemen om de stroom in te dammen'. Rutte benadrukte twee weken geleden in de Kamer dat 'ook het getal van 58 duizend nog steeds te hoog is'.

Kamerleden vinden dat het kabinet voor maatschappelijke en bestuurlijke verwarring zorgt nu er twee instroomcijfers circuleren. Vanmiddag debatteert de Tweede Kamer over de EU-top van aanstaande donderdag en vrijdag waarop een definitief akkoord met Turkije moet worden gesloten over het tegenhouden van de vluchtelingen die richting Europa willen trekken.

In aanloop naar die top gaat EU-president Donald Tusk naar Ankara. In de Turkse hoofdstad overlegt hij dinsdag met premier Ahmet Davutoglu over het principeakkoord dat vorige week in Brussel werd gesloten.

Turkije is bereid alle migranten vanaf Griekse eilanden terug te nemen. In ruil zouden Europese landen voor elke teruggenomen Syriër een andere Syriër vanuit Turkse vluchtelingenkampen laten overkomen. Het is de bedoeling dat de Europese leiders en Turkije het akkoord donderdag en vrijdag tijdens de top in Brussel officieel bezegelen.

Daarnaast wil Tusk wil dat Turkije ook vluchtelingen de pas afsnijdt die via Bulgarije of de Zwarte Zee naar Europa proberen te komen, blijk tuit een een vertrouwelijk voorstel dat Tusk aan de EU-lidstaten heeft voorgelegd.

Eerder op de dag is Tusk nog in Cyprus, waar hij spreekt met president Nicos Anastasiades. De Cyprioten zijn niet gecharmeerd van de versnelde visumvrijstelling en toetredingsonderhandelingen die de Turken in het vooruitzicht zijn gesteld. Ankara erkent de Grieks-Cypriotische regering niet.

Leden van anti-islambeweging Pegida en actiegroep DTG (Demonstranten tegen Gemeenten) voeren in Ede actie tegen de komst van een asielzoekerscentrum Beeld anp

Balkanroute

Na de voorlopige afspraken van vorige week hebben veel Balkan-landen hun grenzen zo goed als helemaal gesloten, waardoor groepen migranten zich ophopen in Griekenland. Toch zijn zo'n 2.000 migranten maandag de Grieks-Macedonische grens overgestoken. De Macedonische politie zegt een groep van 'honderden' migranten te hebben onderschept en brengt ze terug naar Griekenland.

Een groep vluchtelingen maakte zich los uit de tentenstad nabij de Griekse stad Idomeni waar zeker 12 duizend mensen zijn gestrand. De groep weigerde terug te keren bij een Griekse politiepost. De omstandigheden in het vluchtelingenkamp zijn slecht. Na regen is de omgeving in een modderpoel veranderd en er wordt gevochten om voedsel en brandhout.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden