Afgelopen jaar ruim 335 duizend asielverzoeken gehonoreerd in EU

333.350 asielzoekers hebben in 2015 een beschermde status in de Europese Unie gekregen. Dat is een stijging van 72 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. Dat blijkt uit cijfers van Eurostat, het Europese bureau voor statistiek. Het afgelopen jaar werden er in totaal bijna 600.000 eerste asielverzoeken behandeld.

Vluchtelingen bij tijdelijke opvang in Heumensoord.Beeld anp

Verreweg de grootste groep asielzoekers komt uit Syrië, ongeveer de helft van de asielverzoeken kwam van Syriërs. Gevolgd door Eritreeërs (8 procent), Irakezen (7 procent).

Van alle Syriërs kreeg 97,2 procent een beschermde status toegekend. Ook verzoeken van Eritreeërs en Irakezen werden relatief vaak toegekend. Vluchtelingen uit Aghanistan, Iran, Somalië en Sudan werden vaker afgewezen.

Duitsland zag het aantal toegekende verzoeken meer dan verdubbelen tot 148.215, dat is bijna de helft van alle aanvragen in de EU. Zweden en Italië volgen met respectievelijk 34.470 en 29.630. Nederland keurde 17.045 verzoeken goed, een stijging van 29 procent ten opzichte van 2014.

Vluchtelingenakkoord

In maart sloot de EU een vluchtelingenakkoord met Turkije. Het verdrag voorziet erin dat alle vluchtelingen die vanaf illegaal in Griekenland aankomen, vanaf begin april naar Turkije kunnen worden teruggebracht. Alleen degenen die kunnen bewijzen dat ze in Turkije zullen worden vervolgd, mogen blijven. Volgens critici stuurt Turkije tegen de afspraken in Syrische vluchtelingen terug naar land van herkomst.

Vluchtelingenakkoord

Reconstructie: Zo drukte Rutte zijn stempel op de EU-Turkije-deal (+)

Europese Commissie start met terugsturen migranten ondanks kritiek Amnesty

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden