Afgedankte schaver en jeugdige pingelaar weer in genade

Als de zoon die om vergiffenis vraagt viel de tiener zonder krediet in de armen van Feyenoord-trainer Van Marwijk. Huilend, na zijn doelpunt....

Leonardo de Vitor Santiago en Jan van Halst. Een jongen van bijna negentien en een kerel van 32. Een pingelaar van Feyenoord, een schaver van Ajax. Een Braziliaan en een Tukker. Twee verschillende werelden, met opmerkelijke raakvlakken tijdens Ajax - Feyenoord (1-1). Afgedankt en in genade aangenomen.

Van Halst kreeg 47 procent van de stemmen in de verkiezing 'man van de wedstrijd'. Het Ajax-publiek mag tegenwoordig stemmen door een sms te sturen. 'In een grijs verleden was ik al eens de beste', wist hij. Dat was drie trainers geleden onder Wouters, die zichzelf in Van Halst terugzag.

Maar Wouters' opvolger Adriaanse serveerde hem af en verbande hem naar de kleedkamer der reserves. Van Halst ontving een miljoenensalaris voor trainingen met het tweede elftal en berustte in zijn lot.

Koeman, weer een trainer met andere ideeën, haalde de inmiddels weer afgezwaaide parttime verslaggever van TV Oost terug, omdat hij te weinig strijdvaardigheid zag.

De laatste drie duels speelde Van Halst vanaf de aftrap, als de nooit versagende, verdedigende krijger op het middenveld die gisteren Tomasson onzichtbaar maakte. De strijd begon trouwens al voor de aftrap. De Ajacieden staan tegenwoordig ook in een kring om elkaar succes te wensen. Van der Meyde echter had zich al opgesteld op de rechtsbuitenplaats. Hiiieeer jij, gebood Van Halst.

'Het is een bizar verhaal', zei hij na afloop. 'Een paar maanden geleden schoffelde ik op zondagmiddag in de tuin. En nu schoffel ik weer in de Arena. Nooit had ik gedacht nog eens een Ajax - Feyenoord te spelen voor 50.000 mensen. Ik heb genoten en ik ben ontspannen. Alleen weet ik niet hoe dat nou verder moet met mijn tuin.'

De andere hoofdrolspeler in een al net zo bizar verhaal zei helemaal niets. Althans: Leonardo liep snel naar de bus en murmelde dat hij niet wilde praten. Manager Hagelstein, die hem flankeerde, vroeg om begrip. Misschien is Feyenoord bang dat de jongeling weer rare dingen roept. Iets in de trant van: ik moet spelen, anders wil ik weg.

En het is juist even rustig rond Leonardo I, zoals hij sinds de komst van Leonardo II wordt genoemd. Als invaller voor Kalou, spelend vanaf rechts omdat Van Persie zich de linkervleugel heeft toegeëigend, scoorde hij na een snelle combinatie, via het lichaam van Chivu. Op topsnelheid sprintte hij naar trainer Van Marwijk, om de trainer die zoveel strijd met hem leverde te omhelzen. Van Marwijk gaf hem bemoedigende tikjes op de rug, als een vader die over zijn hart heeft gestreken.

Feyenoord heeft Leonardo nou eenmaal altijd beschermd. Misschien een beetje te veel, waardoor hij in zijn eigen wereld ging leven en zich onaanraakbaar voelde. De jongen, in Nederland sinds zijn elfde levensjaar, begon in de zomer van 2000 stormachtig aan zijn loopbaan in het eerste elftal. Sinds de affaire met zijn valse paspoort in december van dat jaar, zakte hij langzaam weg.

En nadat hij zijn plaats dit seizoen was kwijtgeraakt, permitteerde hij zich een extra lange vakantie in de winterstop. Hij was chagrijnig. Hij wilde terug naar Brazilië. Feyenoord wilde hem alleen uitlenen, maar zo ver kwam het niet.

Van Hooijdonk, een van de Feyenoorders die het helemaal 'gehad' hadden met Leonardo, bouwt nog tal van reserves in. 'Ach, Leo doet zijn best. Hij heeft natuurlijk veel krediet verspeeld. Het is aan hem om dat terug te winnen. Hij gedraagt zich in ieder geval op een normale manier. Dat gaat de goede kant op. Voor hem was het jammer dat hij niet het winnende doelpunt maakte.'

Van Marwijk: 'In de winterstop heb ik gezegd dat ik zijn gedrag niet meer zou accepteren. Hij heeft enorm veel fouten gemaakt en dat heeft hij ook gemerkt. Twee weken moest hij in zijn eentje trainen, anderhalve week met het tweede elftal.'

Van Halst trainde anderhalf jaar mee met het tweede elftal. Adriaanse had immers zijn eigen corrector voor het middenveld: Galasek. Van Halst ging weer in Twente wonen, liet zich een tijdje uitlenen aan Fortuna. Nu speelt hij weer in Ajax I, maar hij heeft geen behoefte om een lange neus te trekken naar Adriaanse. 'Als je zo leeft, word je zo'n gefrustreerd typetje.'

Van Hooijdonk over Leonardo: 'Je moet plezier uitstralen en bereidheid. Dat begint langzaam weer te komen bij hem.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden