Afgebroken levens

Slachtoffers Wereldburgers, onderzoekers, voetbalfans, bemanningsleden, studenten, kinderen, pasgetrouwden, reislustigen: 23 van de 298 levens die verloren gingen door de ramp met MH17 kort geschetst.

Een naam en een verhaal


298levens werden door het neerhalen van vlucht MH17 abrupt beëindigd. De afgelopen week heeft de redactie van de Volkskrant geprobeerd die levens in kaart te brengen, van de Maleisische stewardess tot het actieve lid van wielerclub Effe Fietsen Op Zondag. Ze waren op weg voor een vakantie, op weg naar huis of van plan een nieuw leven te beginnen. De enorme verzameling levensverhalen maakt de omvang van de ramp tastbaar.


Op Volkskrant.nl/MH17 staan alle namen van alle passagiers en bemanningsleden. Vrijwel elke naam is voorzien van een korte biografische schets. Daarbij is gebruikgemaakt van de informatie en foto's die zijn toegestuurd door nabestaanden en van informatie die is gepubliceerd op websites van scholen, werkgevers, gemeenten, volkstuinverenigingen, sportverenigingen, belangenorganisaties, op sociale media, op weblogs en in binnen- en buitenlandse media. De informatie is waar mogelijk gecontroleerd en aangevuld door familie, vrienden, collega's en buren. In een enkel geval hebben we op verzoek van nabestaanden niets gepubliceerd.


Op deze pagina's vindt u een selectie uit de biografische schetsen.


De lijst is niet af. U kunt aanvullingen blijven mailen naar internet@volkskrant.nl

Puan Sri Siti Amirah (83)

Een van de oudste passagiers was Puan Sri Siti Amirah. Zij was de stiefgrootmoeder van minister-president Najib Rizak van Maleisië en van minister van Defensie Hishammuddin Hussein, zijn neef. Ze was de tweede echtgenote van Tan Sri Mohammad Noah Omar, de grootvader van de premier. Siti Amirah was Indonesische maar ging vaak naar Nederland en Maleisië. In beide landen had ze familie. Ze was drie maanden in Nederland om haar dochter in Amsterdam te bezoeken. De bedoeling was hier het suikerfeest te vieren, maar haar verblijf kon niet worden verlengd. Ze was op weg om bij familie in Kuala Lumpur het einde van de ramadan vieren.

Theo Kamsma (54),

Karin Bras (53) en

hun zoon Guo Kamsma (11)

Theo, Karin en Guo waren wereldburgers, schrijft de familie. De Pijp in Amsterdam was hun thuisbasis, maar ze voelden zich net zo goed thuis in China, waar Guo vandaan kwam, of in Indonesië, waar Theo en Karin hun promotieonderzoek hebben uitgevoerd. Twee jaar geleden lieten ze Guo zijn land van herkomst zien - een indrukwekkende reis. Dit jaar wilden ze Guo hun geliefde Indonesië laten zien. Theo was docent aan de Haagse Hogeschool, Karin aan de opleiding Hoger Toeristisch en Recreatief Onderwijs. Vrijwel ieder weekend gingen ze naar Theo's moeder in Brabant. Dan belde Guo even van tevoren, zodat ze tijd had om 'omasoep' te maken: getrokken van runderstaart.

Ithamar Avnon (26)

Itamar Avnon (hij had een hekel aan de extra h in zijn officiële voornaam) was een Nederlands/Israëlische student die in Melbourne bedrijfskunde studeerde. Hij was in Nederland als getuige op de bruiloft van zijn zus. Zij mailt de Volkskrant: 'Itamar is geboren en getogen in Nieuwegein. Zoon van een Nederlandse moeder en een Israëlische vader. Hij was altijd een ondeugende jongen, vol kattekwaad, maar van binnen was het een jongen vol liefde. Na de havo ging hij in het Israëlische leger, voor 2,5 jaar. Voor ons een periode waar we vaak bezorgd om hem waren. Maar ook een periode waarin Itamar een ander leven ging opbouwen en veel nieuwe vrienden kreeg in Israël. Daarna ging hij naar Australië om te studeren. Hij werkte ontzettend hard om alles te kunnen financieren. Mijn broertje is mijn trots: ze hebben niet zomaar een persoon gedood, maar een die iedereen aan het lachen kreeg en die alles voor je zou doen om je te helpen. Itamar was bang om ouder te worden. Nu zal hij altijd 26 blijven.'

Glenn Thomas (49)

Woordvoerder Glenn Thomas van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) was met vlucht MH17 op weg naar de Aids Conferentie in Melbourne. Hij woonde met zijn partner in Genève, maar komt oorspronkelijk uit het Schotse Blackpool, meldt de BBC. Een woordvoerder van de WHO laat tegenover de Britse omroep weten dat de organisatie 'een prachtige persoon en een geweldige professional' heeft verloren.


Thomas was eerder werkzaam als journalist bij BBC World News. 'Hij was altijd gedreven om verhalen te vertellen die ertoe deden, en om zich in te zetten voor wat er van hem gevraagd werd, maar nog belangrijker is dat hij oprecht een aardige man was', aldus zijn toenmalige chef Richard Porter.


Thomas laat zijn partner Claudio en zijn halfzus Tracey na.

Robert Ayley (29)

Een dag voor vertrek mailde hij zijn moeder nog dat hij ernaar uitkeek zijn vrouw en kinderen weer te zien, Robert Ayley, nadat hij een rondreis van een maand door Europa had gemaakt. Hij haalde vlucht MH17 maar net.


Donderdagmiddag 17 juli mailde hij zijn vrouw dat hij de bus naar Schiphol had gemist.


Ayley studeerde technische scheikunde aan Massey University, en hield van honden. Hij fokte rottweilers, en was in Europa op reis om fokkers van dat ras te bezoeken.


Ayley hoopte zijn eigen rottweilerfokprogramma op te zetten in Nieuw-Zeeland. Daar woonde hij met zijn vrouw en twee jonge zoons, nadat hij op 2-jarige leeftijd was verhuisd vanuit Groot-Brittannië.

Benoît Chardome (51)

Benoît Chardome werd geboren in Namen maar had België al jaren geleden achter zich gelaten. Na tien jaar in Nieuw-Zeeland te hebben gewerkt als restauranteigenaar vestigde hij zich zes jaar geleden op Bali, waar hij financieel directeur was van een vakantiecentrum. Chardome was in de jaren '80 scoutingleider in Antwerpen. 'Een eeuwige optimist', zei scoutingleider Philippe Halsberghe in Het Laatste Nieuws over hem. 'Hij was altijd heel positief en heel ondernemend.' Nieuw-Zeelandse vrienden herinneren Chardome als het middelpunt van elk feest. In juni was hij in België met zijn Maleisische vriend Puput getrouwd. In België, want in Maleisië kon dat niet. Het pasgetrouwde stel was nog op huwelijksreis, maar Chardome moest voor zijn werk eerder terug naar Bali.

Nick Norris (68) en Mo (12), Evie (10) en Otis Maslin (8)

Nick Norris was op weg terug naar Perth met zijn drie kleinkinderen Mo, Evie en Otis Maslin na een vakantie in Amsterdam. Hun ouders, Rin Norris en Anthony Maslin, waren niet aan boord; Nick reisde vast terug om op tijd te zijn voor het nieuwe schoolsemester. Ouders Norris en Maslin waren op het moment dat vlucht MH17 neerstortte nog in Amsterdam. Niemand, schreven ze later in een verklaring, verdient de pijn die zij op dit moment doormaken. 'Zelfs niet de mensen die onze hele familie uit de lucht schoten.'

Sergio Ottochian, Esther de Ridder, Elsemiek de Borst en Julien Ottochian

Sergio en Esther zouden samen met Elsemiek, de dochter van Esther uit een eerder huwelijk, en hun zoontje Julian drie weken gaan rondtrekken door Maleisië: 'Gekke beesten en imposante tempels bekijken. Puffen van de hitte, zich verwonderen over plaatselijke eetgewoontes, stilstaan bij de armoede en respect hebben voor de cultuur', schrijft Remco de Ridder, halfbroer van Esther. Het gezin woonde in de Vogelwijk in Den Haag, waar Sergio was opgegroeid. Na zijn studie lucht- en ruimtevaarttechniek reisde hij voor Shell de wereld over.

John Alder en Liam Sweeney

Gebeden werd er na de ramp in de kerken in Tyneside, de Britse regio bij Newcastle, voor John en Liam. Beiden waren supporters van Newcastle United. 'Ze waren loyaal op een manier die aan het geloof doet denken', zei dominee Evans tegen de The Chronicle. 'Geloof betekent opoffering, en ze offerden tijd en geld op voor Newcastle United.' De twee waren op weg naar Nieuw-Zeeland, om er een wedstrijd van hun club te zien. John, in de 60, werd 'de begrafenisondernemer' genoemd vanwege zijn gewoonte in pak op de tribune te verschijnen. Liam (28) heette 'de grote vriendelijke reus'. Ook hij ademde voetbal.

Arjen en Yvonne Ryder

Het Australische ministerie van Voedsel en Landbouw verloor met Arjen Ryder (54) een van zijn toponderzoekers. Met zijn vrouw Yvonne was Ryder op weg terug naar Australië, de twee hadden familie bezocht in Nederland en waren op vakantie geweest in Frankrijk. Arjen zou de maandag na aankomst weer aan het werk gaan en een speciale prijs krijgen voor zijn 30 dienstjaren bij de Australische overheid. Ryder was gespecialiseerd in het omlaag brengen van het zoutgehalte van landbouwgrond, volgens een collega een groot probleem in Australië.


Ryder hield van kanoën en zeilen, Yvonne Ryder was lerares. Beide waren lid van de Nederlandse hervormde kerk in Australië. Ze laten drie kinderen achter.

NOODLOTTIGE DIENSTRUIL

Ahmad Hakimi Bin Hanapi (29) zou in maart eigenlijk co-piloot zijn op vlucht MH370, het vliegtuig van Malaysia Airlines dat spoorloos verdween. Op het laatste moment werd hij vervangen. Op vlucht MH17 sloeg het noodlot alsnog toe. Een oud-klasgenoot herinnert hem in de Borneo Post niet alleen als een gul persoon en een wandelende encyclopedie, maar ook als een kalme, zorgzame en vrolijke man.


Ook purser Mohd Ghafar Abu Bakar (54) ontsnapte volgens zijn familie aan de ramp met vlucht MH370. Hij kreeg op het laatste moment een vliegtuig naar Japan toegewezen. 'Ik had nooit gedacht dat God hem alsnog had voorbestemd voor een vliegtuigongeluk', aldus zijn 74-jarige moeder tegenover Indonesische media.


Steward Sanjid Singh Sandhu (41) vloog al bijna zeventien jaar voor Malaysia Airlines. Hij had met een collega van dienst geruild, omdat hij een dag eerder thuis wilde zijn zodat hij bij zijn ouders op bezoek kon gaan, weet de Malaysia Insider. Zijn moeder had in afwachting van zijn komst zijn favoriete petai curry gemaakt. De vrouw van Singh werkt ook voor de luchtvaartmaatschappij. Ironisch genoeg redde een dienstruil haar eerder dit jaar juist het leven. Zij zou eigenlijk meevliegen met vlucht MH370, die begin maart van de radar verdween.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden