Afgebrande huizen niet volgens regels gebouwd

HOOFDDORP (ANP) - De acht woningen in Hoofddorp, die half augustus volledig afbrandden, zijn in 1963 niet gebouwd volgens de regels die toen golden. Er zat ruimte tussen de wanden die de woningen scheidden en het dakbeschot.

Bij een dakrenovatie in 1981 had het gebrek aan brandwerendheid kunnen worden geconstateerd, maar is het niet verholpen. Of er gemeentelijk toezicht was, valt niet meer te achterhalen. Dat blijkt uit een extern onderzoek dat de gemeente Haarlemmermeer heeft laten doen naar de brand. Het onderzoeksrapport werd maandagavond in Hoofddorp gepresenteerd.

Het vuur kon zich in de loze ruimte tussen de platte daken van de rijtjeshuizen razendsnel verspreiden. Bij 72 woningen in de directe omgeving van de afgebrande huizen is dezelfde foute dakconstructie aanwezig.

Actie

Woningbouwvereniging Ymere, die eigenaar is van deze woningen, gaat ze op korte termijn verbouwen zodat ze voldoen aan de brandveiligheidsvoorschriften. Het gemeentebestuur van Haarlemmermeer onderschrijft de conclusies van het rapport. De gemeente gaat naar aanleiding van het onderzoek actie ondernemen. Er wordt voor 20 november een inventarisatie gemaakt van huur- en koopwoningen die hetzelfde gebrek hebben op het gebied van brandveiligheid. Aan de hand daarvan wordt een plan van aanpak gemaakt om deze huizen aan te passen.

Haarlemmermeer is al in 2006 door de Inspectie van VROM gewaarschuwd dat de bouw van diverse woningcomplexen niet voldoet aan de brandveiligheidsvoorschriften. Dat heeft toen niet tot actie geleid. Haarlemmermeer heeft contact met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), zodat landelijk lering kan worden getrokken uit de situatie in de gemeente.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden