Afgang voor Romme en Ritsma in Thialf

Het contrast tussen de twee voorbijgestreefde schaatskampioenen kon nauwelijks groter zijn. Rintje Ritsma gaf in heldere bewoordingen blijk van zijn verdriet over de tegenvallende prestatie, waarmee hij zijn deelname aan de olympische vijf kilometer vermoedelijk verspeelde....

Van onze verslaggever

Ritsma toonde zich ondanks zijn teleurstelling genereus. Hij prees de drie schaatsers die tijdens de olympische kwalificatiewedstrijden in Heerenveen onverwacht vóór Romme en hemzelf waren geëindigd. Hij zou het begrijpen als de keuzeheren van de bond en het NOCNSF besluiten Uytdehaage, Verheijen en De Jong naar Salt Lake City te sturen, zei hij. Het zijn serieuze kanshebbers op een medaille.

Maar Ritsma dacht ook verder. Hij verwoordde de gedachte waaraan Romme zich de komende dagen ongetwijfeld ook zal vastklampen. De keuzeheren hoeven niet de eerste drie van van de olympische kwalificatiewedstrijd van gisteren uit te zenden. Op grond van zijn eerdere prestaties - Romme won dit seizoen bijvoorbeeld vier vijf kilometers - kunnen ze besluiten de tweevoudig olympisch kampioen van Nagano uit te zenden, in plaats van Verheijen of De Jong.

Ritsma, wiens erelijst van dit seizoen veel minder indrukwekkend is, liet blijken dat hij zich niet zal neerleggen bij die beslissing. Als voor Romme een uitzondering wordt gemaakt, wil hij op grond van zijn prestaties uit het verleden eveneens opnieuw worden beoordeeld. Desnoods komt er een extra wedstrijd, aldus Ritsma, die gisteren voor Romme als vierde eindigde.

Ook Rommes coach Peter Mueller wenste zich niet neer te leggen bij de gedachte dat het lot van zijn pupil bezegeld is. Hij voorspelde dat de ware Romme dit weekeinde aan de start van de tien kilometer zal verschijnen. Volgens Mueller behoort Romme in Salt Lake City te starten. 'Dit was zijn eerste slechte vijf kilometer van dit jaar. Hij is een mens, geen machine.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden