Affleck's verslagen blik en stuntelende Van der Steur

Hoe Ben Affleck onbeweeglijk de diepte in staart en Ard van der Steur zelfs Rob Trip aan het lachen maakt.

Haro Kraak en Julien Althuisius
Acteur Ben Affleck. Beeld afp
Acteur Ben Affleck.Beeld afp

Top

Internet toonde zich afgelopen week op zijn paasbest met 'Sad Ben Affleck'. Het is een bewerkt filmpje van een verder weinig tot de verbeelding sprekend interview met Ben Affleck en Henry Cavill, die de hoofdrollen vertolken in de nieuwe film Batman v Superman. De interviewer confronteert Affleck en Cavill met de, zoals hij dat met veel gevoel voor understatement zegt, 'mixed response' van de film. 'Hoe voelen jullie je daardoor?' vraagt de interviewer.

Henry Cavill begint met het opdreunen van een beleefd, uitgebreid antwoord, Affleck zwijgt. Dan zwakt de stem van Cavill af en klinkt plotseling The Sound of Silence. De video vertraagt iets en het beeld zoomt heel langzaam in op Ben Affleck. Zijn blik is naar beneden gericht en zijn gezicht heeft een uitgestreken verslagenheid over zich, zijn ogen klein en dik, alsof hij net wakker is geworden na een weekend huilen.

Terwijl Cavill druk gebarend uitlegt waarom het niet om de recensies maar om het publiek gaat, zingen Paul Simon en Art Garfunkel over een visioen dat hen plaagt en staart Ben Affleck onbeweeglijk een oneindige diepte in. 'Ben?', schudt de interviewer Affleck wakker. Affleck, die geen woord gehoord heeft van wat Cavill heeft gezegd: 'I agree'. Schitterend meelijwekkend, meelijwekkend schitterend.

(Door: Julien Althuisius)

Flop

Het was weer een heerlijk weekje voor mensen die ervan houden om Ard van der Steur, minister van Veiligheid en Justitie, te zien stuntelen.

Lucky TV was zoals gewoonlijk beeldbepalend met een item over Van der Steur die tijdens het debat wegdroomt en zich afvraagt hoe die Amerikaanse dienst ook alweer heet: CIA, CSI, FBI of toch de NYPD? Denk het gekke accentje erbij en je hebt het idee te pakken: een onnozele bestuurder die maar wat doet.

Nergens werd dat imago zo mooi bevestigd als in de beelden die de NOS woensdag schoot van de minister. Hij had al wat vragen beantwoord in de gang, liep weg en was bijna in zijn eigen safezone, toen hij nog werd aangeklampt door een aantal plofkappen en lopende camera's - net op het moment dat hij zich in de cabine van de draaideur begaf.

'Ziet u dit als laatste kans?', vroeg de NOS-verslaggever maar liefst vier keer, terwijl de deur even zo vaak dichtschoof, bijna de microfoons tussen de deurpost klemmend. 'Dit is wel een aardig beeld', grapte Van der Steur nog, maar het was vooral een kolderiek beeld, waarom ook Rob Trip moest lachen in het achtuurjournaal.

Leuk, een slapstickminister. Tip voor Van der Steur: een wegloper is altijd nog beter dan een draaideurcrimineel.

(Door: Haro Kraak)

Minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie na afloop van de aanbieding van de tweede jaarrapportage Transitie Autoriteit Jeugd (TAJ). Beeld anp
Minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie na afloop van de aanbieding van de tweede jaarrapportage Transitie Autoriteit Jeugd (TAJ).Beeld anp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden