Affaires Openbaar Ministerie

1995..

Dato Steenhuis, procureur-generaal in het ressort Leeuwarden, veroorzaakt een rel door publiekelijk te stellen dat mensen met een paar drankjes op beter autorijden.

1998

Steenhuis wordt als procureur-generaal in Leeuwarden beschuldigd van belangenverstrengeling.

Hij had een bijbaan bij adviesbureau Bakkenist, dat onderzoek deed naar een affaire (de zaak-Lancee) die speelde in zijn eigen ressort. Minister Sorgdrager van Justitie reageert geschokt als ze hoort van de bijbaan en gelast een onderzoek. Steenhuis dreigt met een kort geding, omdat hij vindt dat hij te weinig tijd heeft gekregen om te reageren op het onderzoeksrapport. Als in de media het beeld ontstaat van ‘muiterij tegen de minister’, moet OM-topman Arthur Docters van Leeuwen aftreden. Steenhuis krijft slechts een berisping, omdat hem formeel weinig te verwijten is.

2004

Joan de Wijkerslooth verdedigt als voorzitter van het college van procureurs-generaal het besluit van het OM om marinier Eric O. te vervolgen. Eric O. zou in Irak opzettelijk en gericht op Irakezen hebben geschoten, met dodelijk gevolg. Later wordt Eric O. van vervolging ontslagen.

De Tweede Kamer neemt het de hoogste man van het Openbaar Ministerie, procureur-generaal De Wijkerslooth, kwalijk dat hij

vertrouwelijke informatie heeft verspreid over de inzet van marinier Erik O. bij een geheime missie in het buitenland.

2004

De Amsterdamse officier van justitie Joost Tonino wordt op een zijspoor gezet nadat nadat een computer die hij bij het huisvuil heeft gezet kinderporno blijkt te bevatten.

2005

De voorzitter van het college van procureurs-generaal, Harm Brouwer, erkent dat zijn medewerkers fouten hebben gemaakt in de Schiedammer parkmoord-zaak.

2006

Procureur-generaal Dato Steenhuis geeft de chauffeur van zijn dienstauto geregeld opdracht met 140 kilometer per uur over de snelweg te rijden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden