Affaires binnen het Openbaar Ministerie

1995: Dato Steenhuis, procureur-generaal in het ressort Leeuwarden, veroorzaakt een rel door publiekelijk te stellen dat automobilisten met een paar drankjes op beter rijden....

1998: Steenhuis wordt als procureur-generaal in Leeuwarden beschuldigd van belangenverstrengeling. Hij had een bijbaan bij adviesbureau Bakkenist, dat onderzoek deed naar een affaire (de zaak-Lancee) die speelde in zijn eigen ressort.

Minister Sorgdrager van Justitie reageerde geschokt toen ze hoorde van de bijbaan en gelastte een onderzoek. De zaak escaleerde toen Steenhuis dreigde met een kort geding, omdat hij vond dat hij te weinig tijd kreeg om te reageren op het onderzoeksrapport.

Toen in de media het beeld ontstond van ‘muiterij tegen de minister’, moest OM-topman Arthur Docters van Leeuwen aftreden. Steenhuis kreeg slechts een berisping, omdat hem formeel weinig te verwijten was.

2004: Joan de Wijkerslooth verdedigt als voorzitter van het college van procureurs-generaal het besluit van het OM om marinier Eric O. te vervolgen. Eric O. zou in Irak opzettelijk en gericht op Irakezen hebben geschoten, met dodelijk gevolg. Later wordt de marinier ontslagen van rechtsvervolging.

De Tweede Kamer neemt het de hoogste man van het Openbaar Ministerie bijzonder kwalijk dat hij informatie met een vertrouwelijk karakter heeft verspreid over de inzet van Eric O. als marinier bij een geheime missie in het buitenland.

2004: De Amsterdamse officier van justitie Joost Tonino wordt op een zijspoor gezet, nadat is gebleken dat een computer die hij bij het huisvuil had gezet, kinderporno bevatte.

2005: De voorzitter van het college van procureurs-generaal, Harm Brouwer, erkent dat zijn medewerkers fouten hebben gemaakt in de Schiedamse parkmoord-zaak.

2006: Procureur-generaal Dato Steenhuis geeft volgens de chauffeur van zijn dienstauto geregeld de opdracht met 140 kilometer per uur over de snelweg te rijden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden