‘Affaire- topje van ijsberg’ Van Gaal

Niet alleen in het voetbal worden coaches geroyeerd en berispt, zo blijkt uit onderzoek van het HNSOI dat deze keer onder leiding stond van Koen Verhoeven....

Verhoeven kreeg opdracht voor zijn onderzoek na de onverkwikkelijke kwestie met AZ-coach Louis van Gaal, bondscoach Marco van Basten en de CBV (Coaches Betaald Voetbal) in het middelpunt.

Verhoeven bracht een grote reeks interessante (en verzwegen) affaires aan het licht. Zo heeft de COW, de Coaches Onbetaald Waterpolo, onlangs Harry Ottevanger een berisping gegeven. Ottevanger, momenteel zonder club, had in de Venloër Grensbode beweerd dat Freek Varkevisser (WVV) een ‘lamlul’ en een ‘rukker’ is.

De CFK (Coaches Fries Kaatsen) heeft eind november 2006 Jelle-Jan Hoekstra zelfs geroyeerd. Hij noemde Douwe Mellema in het AD een ‘heale soal’ (halve zool) die ‘geen reet verstand heeft van kaatsen’.

De biljartwereld werd vorig jaar eveneens opgeschikt door een affaire. Justus Spijkerman werd op het jaarlijkse congres in Ter Apel door de Coaches van het Groene Laken (CGL) bestraffend toegesproken, nadat hij in een interview in De Biljartbode over bondscoach Harry van Dremmelen had gezegd dat ‘deze sukkel niet eens het verschil weet tussen een biljartbal en een golfbal’.

De CZVMKB (Coaches Zomeravondvoetbal Midden- en Kleinbedrijf) heeft een jaar of wat geleden Bob Tarzan van der Wal (Garage De Boer, Veenendaal) een officiële waarschuwing gegeven, zo blijkt uit het onderzoek. Dit nadat Van der Wal voor de dug-out van Slagerij De Kroon was gaan staan en coach Johan Bolhuis ‘zijn geslachtsdeel’ had getoond, zoals het zo plastisch werd omschreven in het rapport van van scheidsrechter Van Dril.

De CLS (Coaches Lekker Sjoelen) heeft zichzelf trouwens een tijdje geleden opgeheven, omdat er in het 75-jarige bestaan niet één keer een coach was berispt, geschorst of geroyeerd. Ook had geen der leden een ander lid beledigd. Daaruit werd geconcludeerd dat de CLS eigenlijk geen bestaansrecht had.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden