Affaire rond Sharpe breidde zich uit

PVV-Kamerlid James Sharpe heeft zich volgens getuigen in 1991 schuldig gemaakt aan mishandeling en bedreiging. Hij zou vandaag zijn Kamerzetel inleveren.

amsterdam De belastende informatie over PVV-Kamerlid James Sharpe (48) stapelde zich woensdag op. Volgens getuigen heeft de voormalige hordenloper zich in 1991 schuldig gemaakt aan mishandeling en bedreiging.


Als de laatste berichten van vannacht kloppen dat Sharpe zijn zetel inlevert en de Kamer verlaat, heeft dat geen gevolgen voor het kabinet-Rutte. Sharpe wordt dan gewoon vervangen door een andere PVV'er die de coalitie gedoogsteun zal geven.


Sharpe is na Eric Lucassen en Richard de Mos het derde Kamerlid van de PVV binnen een week dat in opspraak is geraakt. Lucassen is veroordeeld voor ontucht, De Mos is door zijn partij ten onrechte gepresenteerd als voormalig schoolhoofd.


Woensdag meldde het Eindhovens Dagblad dat Sharpe in 1991 een half jaar is geschorst door zijn vereniging PSV Atletiek, omdat hij atleet Robert de Wit zou hebben geslagen met zijn spikes. De Wit (48) is meervoudig Nederlands kampioen tienkamp, zevenkamp, polsstokhoogspringen en hordenlopen. Hij is nationaal recordhouder op de tienkamp en nam tweemaal deel aan de Olympische Spelen.


'Die Sharpe is hartstikke gek', zegt de oud-atleet in een telefonisch interview met de Volkskrant. 'Hij ging in 1991 door het lint toen hij uit een hordenwedstrijd werd gehaald na twee valse starts. Nadat ik had gewonnen, stond Sharpe nóg te schreeuwen tegen de starter. Ik heb er iets van gezegd, waarna hij boos werd op mij.


'Hij dreigde me te slaan met zijn spikes. Ik dacht: dat is onzin. Maar ineens zag ik uit mijn ooghoek dat Sharpe uithaalde. Ik weet zeker dat hij mijn wang wilde openrijten. Ik trok mijn hoofd terug, dus ik had slechts één bloedende kras had op mijn wang. Het deed pijn.'


De lezing van De Wit wordt op hoofdlijnen bevestigd door de Eindhovense atletiekvereniging en een artikel in het tijdschrift Atletiekwereld.


Het was geen incident, beweert de topatleet. 'Nadat ik was aangevallen, kwamen veel verhalen naar boven. Sharpe heeft meer mensen geslagen en bedreigd. Maar voorzover ik weet, heeft niemand aangifte gedaan. Dat snap ik, want tegen mij zei hij: ik weet waar je woont en ik kom je opzoeken. Gelukkig heeft hij dat nooit gedaan.'


Toen De Wit hoorde dat Sharpe in de Tweede Kamer was gekozen, was hij stomverbaasd. 'Ik begrijp niet hoe hij door de screening is gekomen. '


Sharpe is geboren in Eindhoven, als zoon van een Arubaanse vader en een Nederlandse moeder. Hij heeft bedrijfseconomie gestudeerd. In 1992 nam Sharpe namens de Antillen deel aan de Olympische Spelen. De afgelopen 19 jaar woonde hij in het buitenland. Daar werkte hij in de telecomindustrie. Onlangs keerde hij terug om Tweede Kamerlid te worden.


Dinsdag bleek dat de Hongaarse mededingingsautoriteit het telecombedrijf van Sharpe, Digitania, in 2008 een boete van 256 duizend euro heeft opgelegd. Het bedrijf, waarvan Sharpe directeur was, heeft klanten gelokt met contactadvertenties van vrouwen die niet beschikbaar waren.


Sharpe ontkende aanvankelijk in alle toonaarden. 'Digitania heeft helemaal niets verkeerd gedaan', zei hij hij. Wilders noemde dergelijke uitlatingen dinsdag 'niet handig'. 'Als het gaat om dat bedrijf, is het natuurlijk onzin om te zeggen dat er niets aan het handje is', aldus de PVV-leider.


Op dat moment was onbekend dat Digitania in februari 2010 weer is bestraft door de mededingingsautoriteit. Wegens misleiding van consumenten kreeg het bedrijf ruim 140 duizend euro boete. Dat Digitania na de eerdere veroordeling op dezelfde voet was verder gegaan, gold voor de mededingingsautoriteit als verzwarende omstandigheid.


PVV-woordvoerders en Sharpe waren woensdag niet bereikbaar voor commentaar. Op de website Twitter beschuldigde PVV-Kamerlid Hero Brinkman journalisten van een hetze. 'Als je politici blijft overvallen met zeer gedateerde zaken, zullen ze dichtklappen en zal geslotenheid het gevolg zijn.'


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden