Affaire met Paula Jones blijft president Clinton achtervolgen

President Clinton, die dinsdagavond voor een Amerikaans-Europese top en de vijftigste verjaardag van het Marshall-plan in Den Haag is aangekomen, kan gedurende zijn ambtstermijn worden vervolgd wegens ongewenste seksuele intimiteiten....

Van onze correspondent

Oscar Garschagen

PARIJS

Tot ontsteltenis van het Witte Huis is het Amerikaanse Hooggerechtshof unaniem tot de slotsom gekomen dat het presidentsschap Clinton niet kan beschermen tegen rechtszaken over daden die niets met het hoge ambt te maken hebben.

De uitspraak van het Hooggerechtshof maakt voor Paula Jones de weg vrij de president aan te klagen. Jones was werkzaam voor de overheid van de staat Arkansas, waarvan Clinton de gouverneur was. Volgens Paula Jones zou Clinton haar in 1991 op zijn hotelkamer hebben ontboden en haar hebben betast. Bill Clinton heeft deze aantijgingen tegengesproken, hoewel hij haar wel kende en op een hotelkamer had uitgenodigd. Jones zegt de bijzondere kenmerken van Clintons geslachtsdelen te kunnen beschrijven.

Een lagere rechter kwam vorig jaar tot het oordeel dat zij Clinton pas na afloop van zijn presidentschap kan aanklagen.

Deze lagere rechter meende dat de president niet kan en mag worden afgeleid door jurdische verwikkelingen die niets met zijn ambt te maken hebben.

Volgens het Hooggerechtshof geniet een president alleen grondwettelijke bescherming tegen processen die voortvloeien uit beslissingen die hij uit hoofde van zijn functie heeft genomen.

Het Hooggerechtshof concludeerde overigens wel dat als een lagere rechter de zaak enige tijd wil verdagen 'uit respect voor het ambt van president' dat mogelijk moet zijn. Het gaat dan om beperkt uitstel zodat de verplichtingen van de president niet in geding komen door de rechtszaak.

De advocaten van Clinton zullen proberen de zaak opnieuw over de presidentsverkiezingen van 2000 heen te tillen.

Voor de president en zijn familie is Paula Jones een bijzonder pijnlijke affaire die hen achtervolgt vanaf 1993. Hij loopt nu het risico als eerste zittende president te worden gedwongen te verschijnen in een rechtszaak.

Het arrest van de Hoge Raad in Washington heeft ertoe geleid dat het Witte Huis Clinton afschermt van de media en vandaag niet zoals gebruikelijk na EU/VS-bijeenkomsten een persconferentie zal worden gehouden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden