nieuws defensie

Affaire Kroon heeft geen consequenties voor zijn loopbaan bij Defensie

De affaire rond de vermeende gijzelneming van Marco Kroon heeft geen gevolgen voor zijn carrière bij Defensie. Dat is de uitkomst van ‘een goed gesprek’ dat minister Ank Bijleveld met de drager van de Militaire Willemsorde woensdag heeft gehad, bevestigt een woordvoerder van Defensie na berichtgeving in De Telegraaf.

Marco Kroon tijdens de Indiëherdenking. Beeld ANP

Begin dit jaar vertelde Kroon dat hij in 2007 tijdens een geheime missie in Afghanistan was gegijzeld en gemarteld en vervolgens zijn gijzelnemer had gedood. Na een onderzoek van een half jaar concludeerde justitie dat er geen bewijs was voor dit verhaal. 

Doel van het gesprek met minister Bijleveld was om te bepalen hoe nu verder te gaan. ‘Wij moeten bekijken wat deze beslissing van het OM betekent voor ons en ons werk en daar zullen we met personeelslid Marco Kroon over praten’, zei de minister destijds. Ze stelde toen ook dat Kroons heldendaden uit 2006, waarvoor hij de hoogste militaire onderscheiding kreeg, niet ter discussie stonden. Daarnaast vond ze het ‘te ver’ gaan om over ontslag te praten. Dat Kroon het geweldsincident in Afghanistan direct, in plaats van tien jaar later, had moeten melden, stond als een paal boven water. ‘Dat is iets om over te praten’, aldus de minister toentertijd.

‘Ontslag is nooit aan de orde geweest’, zegt Geert-Jan Knoops, de advocaat van Kroon. Hij heeft de afgelopen maanden veelvuldig contact gehad met Defensie. ‘Er is niet eens gesproken over tuchtrechtelijke maatregelen. Je zou nog kunnen zeggen dat het incident te laat is gemeld en hem daarvoor kunnen berispen. Maar dat is niet aan de orde geweest, want hij heeft Defensie duidelijk uitgelegd waarom hij het incident tien jaar later heeft gemeld en dat heeft Defensie ook geaccepteerd.’ Over deze redenen kan de advocaat niet uitweiden.

Gedurende het onderzoek van justitie was Kroon werkzaam als adviseur veteranenzaken bij de inspecteur-generaal der Krijgsmacht. Die functie zal hij behouden. Ook is hij volgende week aanwezig als ex-Apachevlieger Roy de Ruiter de Militaire Willemsorde krijgt uitgereikt.

Verbetering: In een eerdere versie van dit stuk stond dat twee ex-medewerkers van de MIVD zeiden te vrezen voor hun leven na de onthullingen van Kroon. Levensgevaar voor anderen is echter niet bewezen. Ook stond er dat Defensie leden van het Korps Commandotroepen heeft teruggetrokken uit missiegebied na Kroons onthulling. Dit was onderdeel van hun reguliere aflossing. Inmiddels zijn Nederlandse commando’s gewoon weer aan het werk in Afghanistan.

Dit schreven we eerder over Marco Kroon

De conclusie van justitie dat er geen bewijs is voor de bewering van Marco Kroon dat hij in 2007 in Afghanistan is ontvoerd, gemarteld en dat hij daarna zijn gijzelnemer heeft doodgeschoten, stelt Defensie voor een dilemma: hoe nu verder met de oud-commando?

Fantast of oorlogsheld? Een reconstructie van Kroons missie, het incident en de twijfel

Is Marco Kroon (47) een fantast die zijn blazoen wil oppoetsen met een verzonnen verhaal? Of lijdt de gedecoreerde oorlogsheld aan een posttraumatische stressstoornis ten gevolge van alles wat hij heeft meegemaakt? Antwoorden zijn er vooralsnog niet, maar voor zijn beweringen is geen greintje bewijs gevonden. Een reconstructie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden