Affaire-Elián beschadigt minister Reno

Hoe langer het touwtrekken om het Cubaanse jongetje Elián Gonzalez voortduurt, hoe duidelijker het wordt dat de Amerikaanse minister van Justitie Janet Reno de politieke prijs voor de propaganda-slag tussen het Castro-regime en de Cubaanse ballingen in Miami gaat betalen....

Reno komt de afgelopen tijd steeds meer onder vuur te liggen omdat zij er nog steeds niet in is geslaagd een einde te maken aan het gevecht om Elián. De minister betoogt al sinds het begin van de affaire, toen Elián uit de zee voor de kust van Florida werd gevist, dat het jongetje terug moet naar zijn vader op Cuba. Maar bijna vijf maanden later heeft zij het nog steeds niet aangedurfd Elián bij zijn familie in Miami weg te halen.

Zelfs op haar eigen departement is er kritiek op de aarzelende houding van de minister. De grootste fout van Reno was, aldus critici, dat ze vorige week een ultimatum liet verstrijken zonder iets te doen.

Reno had de familie, die wil dat Elián in de VS blijft, opdracht gegeven hem naar een vliegveldje buiten Miami te brengen. Vandaar zou hij naar Washington worden gevlogen, waar zijn vader nu al twee weken op hem wacht. Maar de familie weigerde en er gebeurde niets.

President Clinton liet deze week doorschemeren dat hij vindt dat de zaak wel erg lang duurt. Gisteravond laat zei hij dat er geen redenen zijn om Elián niet te herenigen met zijn vader. Maar verder laat hij zich buiten de zaak. Laat Reno het maar oplossen, is het devies op het Witte Huis.

De minister is nog verder onder druk komen te staan nadat de familie een video-band had vrijgegeven waarop het jochie zijn vader met opgeheven vingertje liet weten dat hij niet terug wilde naar Cuba. Een adviseur van de minister, de kinderarts Redlener, riep haar daarna op Elián meteen weg te halen bij de familie. De beelden deden hem denken aan video-opnamen die bij een gijzeling worden gemaakt.

Dat de minister zo voorzichtig te werk gaat, is te wijten aan de kater die Reno heeft overgehouden aan het Waco-fiasco in 1993, haar eerste jaar als minister. Toen kwamen 75 mensen om in een brand, nadat de FBI besloten had een nederzetting te bestormen waar leden van een radicale sekte zich hadden verschanst. De minister was zelf niet direct bij het besluit betrokken, maar sinds Waco heeft ze zich voorgenomen dat ze volgende explosieve zaken in eigen hand zal houden.

Reno is bang dat er rellen zullen uitbreken onder de anti-Castro betogers in Miami, als de politie Elián komt weghalen. Sommigen van hen hebben met een 'tweede Waco' gedreigd. De zaak wordt nog gecompliceerd doordat de burgemeester van Miami de kant van de betogers heeft gekozen.

In conservatieve kringen wordt Reno sinds Waco met achterdocht bekeken; sommige ultra-conservatieven zien het ingrijpen als een bewuste poging radicale groepen uit te roeien. De Republikeinen verwijten haar verder dat zij geen onderzoek wilde naar de wijze waarop Clinton en vice-president Gore bij de vorige verkiezingen hun campagnekas hebben gevuld.

Maar nu is de minister, die hoewel ze aan Parkinson lijdt dagen van 14 uur maakt, in een situatie verzeild geraakt die haar waarschijnlijk haar laatste restje populariteit zal kosten. De meerderheid van de Amerikanen vindt dat Elián terug moet naar zijn vader en begint langzamerhand het geduld te verliezen met Reno's aarzelende houding. Maar waarnemers voorspellen dat de stemming zal omslaan, zodra ze op tv zien hoe een huilende Elián door federale agenten wordt weggehaald uit het huis van zijn familie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden