Afdankertjes PSV halen hun gram in Oosterpark

Het UEFA Cup-ticket waarop PSV dacht duidelijk zijn initialen te hebben gedrukt, werd zondagmiddag nagenoeg schoon gegumd door FC Groningen....

WYBREN DE BOER

Van onze verslaggever

Wybren de Boer

GRONINGEN

Enig vertrouwen mogen de PSV'ers putten uit het verleden. Vier jaar terug reisde de ploeg met de landstitel in het vizier naar het Noorden en ging met 4-1 kopje onder. Uiteindelijk werd het dat jaar toch nog feest in Eindhoven. Volgens Advocaat is het zaak ook nu het hoofd koel te houden. 'Er zijn nog zeven wedstrijden te gaan en daarin moeten we gewoon het karwei afmaken.'

PSV trof in Groningen een ploeg die op 4 december voor het laatst op eigen veld gewonnen had, van Sparta. Voor de confrontatie met de miljoenenploeg uit Brabant bleek de Noordelijke FC tot het uiterste geladen. De Groningse spirit werd met name geïllustreerd door Erwin Koeman, eind vorig seizoen een van de slachtoffers van de grote schoonmaak in de voetbaltak van Philips.

Koeman bracht met haarzuivere dieptepasses de PSV-defensie meermalen in verlegenheid en was er als inschuivende libero voorts verantwoordelijk voor dat de Eindhovense opbouw vaak vroegtijdig werd ontregeld. Kort voor rust leidde zulk stoorwerk, door Gall en Sion, tot de 2-0, gescoord door aanvoerder Koeman.

Revanchegevoelens spookten eveneens door het hoofd bij Lodewijks, Beerens en trainer Westerhof, allen een PSV-verleden met zich meedragend. De coach die zichzelf niet rancuneus noemt, reageerde zelden zo uitgelaten als gisteren na het laatste fluitsignaal.

FC Groningen zocht het geluk veelal over de linkervleugel, waar Romano Sion zijn bewaker Prommayon misselijk kapte en draaide. Advocaat verloste de verdediger na ruim een half uur uit zijn lijden.

Toen had Prommayon al een gele kaart op zak en keek PSV reeds tegen een achterstand aan. Na twaalf minuten troefde Bombarda in de lucht Dirckx af, Sion draaide eenvoudig weg van Prommayon en gaf vervolgens ook Waterreus het nakijken. Westerhof: 'Ik weet meestal niet wat ik aan hem heb en de tegenpartij gelukkig ook niet.'

Faber mocht de bewaking van Sion overnemen en deed dat niet veel beter dan zijn voorganger. Ook de invaller moest de Groningse vleugelspits een goal toestaan, al viel dat Faber nauwelijks te verwijten. Hij kon slechts toekijken toen Valckx en Dirckx knullig uitverdedigden en daarmee Gorré de kans boden Sion zijn tweede treffer aan te reiken.

Het betekende na een uur voetballen de 3-1 voor de thuisploeg. Zeven minuten daarvoor had Valckx PSV weer enige hoop geschonken. Een hoekschop van Nilis caramboleerde voor de voeten van de centrale verdediger, die van dichtbij doeltreffend uithaalde.

Advocaat noemde naderhand de openingstreffer van cruciaal belang. 'Op dat moment ging Groningen denken: hé, het is mogelijk.' Westerhof wist uit ervaring dat een voorsprong zijn elftal geen enkele garantie biedt. Thuis tegen NAC stapte Groningen na een 3-0 marge toch nog als verliezer van het veld.

De koude douche in het Oosterpark ging voorbij aan Frank Arnesen. PSV's technisch manager is weer eens op strooptocht in Brazilië. Advocaat heeft inmiddels zijn verlanglijstje bij zijn baas ingediend. Misschien dat de trainer Arnesen vandaag nog telefonisch kan inseinen dat de wens tot defensieve versterking met een uitroepteken gelezen moet worden.

Gisteren bleek opnieuw dat PSV voor creatieve invallen geheel is aangewezen op het spitsenduo Ronaldo/Nilis. Vanuit de middelste linie kregen zij nauwelijks ondersteuning, wat Nilis ertoe bracht de bal zelf te gaan halen, om vervolgens met zijn Braziliaanse compaan naar openingen te zoeken.

Eenmaal sneed zo'n combinatie de Groningse afweer open. Nilis kwam na een half uur echter een stap tekort om de één-twee af te ronden. Dat de Belg en de Braziliaan hun gaven slechts incidenteel etaleerden, was de verdienste van hun cipiers Boekweg en Veenhof. In de euforie van het succes noemde Westerhof zijn verdedigers zelfs 'van wereldklasse'.

Ronaldo had de wedstrijd een ander aanzien kunnen geven, als hij in de derde minuut iets minder lang had gewacht met schieten. Nu kon Boekweg de uitglijder van Veenhof corrigeren. Twee van de drie overige momenten waarop de mandekker zijn Zuidamerikaanse tegenstander moest laten gaan, werden verijdeld door de lat en de oplettende libero Koeman.

Twintig minuten voor tijd mocht Ronaldo toch zijn 21ste competitietreffer aantekenen: 3-2. Dat leek het signaal voor een pakkend slot, maar PSV, intussen met stormram Meijer, ontbeerde het vernuft om Groningen in de tang te nemen. Al had Zenden de gelijkmaker op de schoen. Oog in oog met met Lodewijks schoot hij over.

Behalve twee punten verloor PSV in Groningen ook middenvelder Marciano Vink, die zich na rust blesseerde. 'Een scheurtje in de knieband, voor mij is het seizoen over', zei de man van vijf miljoen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden