NieuwsAlexander Gauland

AfD-leider verdacht van belastingontduiking, parlement heft zijn immuniteit op

De Duitse Bondsdag heeft de immuniteit van AfD-voorzitter Alexander Gauland opgeheven, omdat het OM de politicus verdenkt van belastingontduiking. Zijn partij vindt de maatregel onevenredig zwaar en vermoedt een geval van AfD-bashing.

AfD-leider Alexander Gauland: verdacht van belastingontduiking. Beeld Foto Reuters
AfD-leider Alexander Gauland: verdacht van belastingontduiking.Beeld Foto Reuters

Op de AfD-fractie na stemde het parlement in Berlijn unaniem in met de opheffing van de immuniteit van Gauland. Meteen daarna doorzochten politie en justitie zijn woonhuis in Potsdam en een adres in Frankfurt am Main.

Dat het Duitse OM Gauland verdenkt van belastingontduiking is al sinds in maart 2019 bekend, maar de officier van justitie heeft geen uitspraken gedaan over aard en omvang van het vermoede delict.

‘Onrechtvaardig’

Volgens de partij gaat het om een ‘privéfout in de belastingaangifte’. Een ’puur administratieve handeling’, aldus AfD-persvoorlichter Christian Lüth. Het zou, zo vertelden AfD’ers vorig jaar, gaan om een bedrag van minder dan 3.000 euro. De opheffing van de immuniteit en de huiszoeking noemt de partij in een kort persbericht ‘disproportioneel en onrechtvaardig’.

Gauland zou volgens Duitse media onrechtmatig gebruik hebben gemaakt van de belastingsplitsing voor getrouwde, samenwonende stellen. In Duitsland mogen echtelieden hun inkomsten bij elkaar optellen en vervolgens door twee delen. Over de delen wordt inkomstenbelasting geheven.

Die clausule is lucratief als een van de twee veel verdient en de ander weinig tot niets, zoals vroeger toen de man meestal de kostwinner was – het Duitse belastingsysteem bevoordeelt traditionele gezinnen nog sterk. Maar Gauland leeft al jaren niet meer samen met de vrouw die officieel nog zijn echtgenote is. En in dat geval mag de splitsing niet worden toegepast.

Steekpenningenschandaal

De AfD’er was niet de enige politicus van wie donderdag de immuniteit werd opgeheven. Hetzelfde gebeurde met Karin Strenz van de CDU. Zij moest vorig jaar 20 duizend euro boete betalen omdat ze als lid van de Raad van Europa betrokken was geweest bij een steekpenningenschandaal in Azerbeidzjan. Vermoedelijk hangt de huiszoeking die nu bij haar is verricht samen met deze kwestie.

In de AfD heerst niettemin het idee dat Alexander Gauland onevenredig hard wordt aangepakt door justitie, omdat hij van de AfD is. Daar zijn in dit geval geen bewijzen voor.

Meer in het algemeen klopt het wel dat het bestaan van de politieke rechtsbuiten van Duitsland soms wordt bemoeilijkt door tegenstanders. Zo kan de Berlijnse afdeling al sinds september vorig jaar geen partijcongres houden, omdat de meeste zaalverhuurders de AfD niet willen huisvesten. De drie keer dat het huren wel was gelukt, trok de verhuurder zich later terug, na bedreigd te zijn door extreem-linkse groeperingen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden