'AFAS Live' blijft gewoon 'de HMH'

Wekelijks nemen de cultuurspecialisten van de Volkskrant stelling in de wereld van film, muziek, theater of beeldende kunst. Deze week: Robert van Gijssel.

De Heineken Music Hall in Amsterdam krijgt na vijftien jaar een andere naam. Vanaf 1 januari heet de concerthal AFAS LiveBeeld anp

Dat worden rare gesprekken straks, in huiselijke kring of bij de koffieautomaat. 'Ik moet vanavond naar het AFAS.'

'O mijn god, ben je ziek?'

Of: 'Vanavond de AFAS.'

'Ja, dat werd tijd, de keuken begint te stinken.'

Het lijkt een slechte grap, maar het gaat ons echt overkomen. Vanaf volgend jaar heet de Amsterdamse Heineken Music Hall, beter bekend als 'de HMH', AFAS Live. Bierbrouwer Heineken stapt uit het naamgevende sponsorcontract met de concerthal bij de Bijlmer en het bedrijf AFAS treedt binnen in de pop- en evenementensector. AFAS. U weet wel, die Nederlandse softwarefabrikant. O, dat wist u niet? Het bedrijf dat ook al 'De Sprookjesweken' (?) sponsort. En de Stadszaal in theater De Flint, die tegenwoordig - zo wordt gefluisterd - de AFAS Zaal heet.

'AFAS', nee, dat bekt niet lekker. Misschien wel omdat 'afasie' een spraakstoornis is, die vaak volgt op hersenletsel. In nieuwsstukjes over de nieuwe poptempel werd de AFAS al een paar keer ASAF genoemd. Daar ga je al. Curieus dus, dat de directie van de Heineken Music Hall (het mag nog even) als een van de redenen voor de naamswijziging aanvoert dat juist 'HMH' niet zo lekker bekt.

Het AFAS Stadion van AZBeeld anp

Bedoeld wordt: sponsor Heineken vond het helemaal niet fijn dat de naam van het pils uit de vlotte benaming van die muziektempel was verdwenen. Heineken had bij de opening van de HMH gehoopt dat wij allemaal, in die huiselijke kring of aan die koffieautomaat, zouden gaan zeggen: 'Vanavond naar de Heineken.' Maar dat deden we lekker niet.

En dat wordt ons nu betaald gezet. We moeten naar de ASAF. Pardon, de AFAS. Of even helemaal correct: de AFAS Live. Maar dat gaan we natuurlijk niet. Wij gaan nog járen naar de HMH, want volksmondnamen zijn hardnekkig. Stadion Feyenoord, zoals dat ding officieel heet, is gewoon De Kuip. Mocht AFAS ooit plannen hebben met Rotterdamse voetbalsponsoring: het AFAS Stadion blijft De Kuip. Zoals de Veltins (ook bier)-Arena te Gelsenkirchen voor de Schalkesupporters nog altijd AufSchalke heet. En geen Twente-fan 'Grolsch Veste' soepel en zonder spugen uit zijn waffel krijgt. Welnee, de Twentefan gaat naar het Epi Drost-stadion.

Maar toch, op festival Lowlands zijn de laatste jaren vreemde naamgevingszaken gaande. We gingen daar jarenlang naar 'De Grolsch', als het blokkenschema ons die kant op duwde. En dat riep de Lowlandsganger dan ook heel braaf. 'Gaan we heen? Slayer in de Grolsch?' Bij het historische thrashmetalconcert van die band in 2013 gebeurde trouwens iets grappigs. Slayer ontvouwde een megagrote Heinekenvlag achter op het podium, als eerbetoon aan de pas overleden gitarist Jeff Hanneman, die nu eenmaal graag Heineken had gedronken en zijn naam dus in het Heineken-logo had laten vereeuwigen.

Wat sponsor Grolsch vond van die actie? Niet bekend. Maar twee jaar later verdween Grolsch als sponsor uit Biddinghuizen en werd Heineken juichend onthaald. En jawel, vraagt iemand nu per smartphone waar je uithangt op Lowlands, dan app je braaf: 'In de Heineken.'

Het kán dus wel. Want we zijn makke schapen, voortgedreven door boze marketingmachten.

Maar AFAS? Dat nooit!

Wekelijks neemt Bor Beekman, Robert van Gijssel, Hein Janssen, Rutger Pontzen of Wieteke van Zeil stelling in de wereld van film, muziek, theater of beeldende kunst.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden