AEX weinig opgeschoten in het eerste kwartaal

Eerste kwartaal

De Amsterdamse AEX-index is in het eerste kwartaal van dit jaar per saldo nauwelijks gestegen. De index begon het jaar met een stand van 401,79 punten, zakte vervolgens twee keer af tot 382 punten. Op de laatste handelsdag van het eerste kwartaal sloot de beurs uiteindelijk op een stand van 403,21 punten.

Europa

De dagwinst van de AEX-index kwam uit op 0,4 procent. De Midkap-index kwam uit op 667,74 punten, een stijging van 0,1 procent. In Frankfurt, Londen en Parijs sloten de beurzen af met een verlies tot 0,5 procent.

Wall Street

In New York reageerden beleggers positief op uitspraken van Fed-president Janet Yellen. De uitzonderlijke steunmaatregelen worden voorlopig voortgezet, liet Yellen weten. De S&P 500-index steeg 0,8 procent tot 1872,56 punten en was daarmee op weg naar de vijfde kwartaalwinst op rij. De Dow-Jones- index ging 0,8 procent vooruit tot 16.457,25 punten en de Nasdaq won 1,1 procent tot 4201,77 punten.

SBM Offshore

Grote uitblinker op het Damrak was SBM Offshore. De olieplatformbouwer schoot 4,9 procent omhoog. Dat gebeurde nadat de Braziliaanse oliemaatschappij Petrobras - een belangrijke klant van SBM - bekend had gemaakt geen aanwijzingen te hebben gevonden dat de olieplatformbouwer steekpenningen heeft betaald in ruil voor opdrachten. Petrobras kwam tot die conclusie na een intern onderzoek. De Braziliaanse overheid doet ook onderzoek naar de zaak. Aanleiding waren beschuldigingen die een medewerker onlangs hebben geuit.

ING

Ook bank en verzekeraar ING deed het met een stijging van 2,8 procent goed op de Amsterdamse beurs. Beleggers reageerden positief op het nieuws dat ING de uitkering van dividend gaat hervatten na de aflossing van de staatssteun. De laatste afbetaling van ruim 1 miljard euro vindt mei 2015 plaats. De bank belooft op termijn minstens 40 procent van de winst uit te keren aan zijn aandeelhouders. Topman Ralph Hamers kwam gisteren ook met nieuwe doelstellingen voor de komende jaren. De bank wil tot en met 2017 jaarlijks de kredietportefeuille met 4 procent laten groeien en de balans met 3 procent. Analisten bestempelden de plannen als ambitieus.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden