AEX nog maar 463 in euro-test

Onder beurshandelaren bevinden zich weinig kerkgangers. Zondagmorgen om half tien is 95 procent van de handelaren op de beursvloer aanwezig voor de ultieme eurotest....

PETER DE WAARD

Van onze verslaggever

Peter de Waard

AMSTERDAM

Tijdens het eerste testweekeinde in juni was maar 10 procent van de handelaren komen opdraven. In september was de test al representatiever: zo'n 70 procent van de handelaren was aanwezig. Gisteren ontbreekt vrijwel niemand op appèl, hoewel men af en toe moeite heeft stropdasloze collega's te herkennen.

De beurs is een van de eerste grote financiële instellingen die na 1 januari volledig overstapt van de gulden op de euro. Alle koersen van aandelen en obligaties zullen alleen in euro's luiden.

Deze Big Bang wordt niet zonder angst tegemoet gezien. Nu ligt de beurshandel al regelmatig een aantal uren stil wegens technische storingen.

De overgang betekent op de eerste plaats dat alle koersen door de eurowaarde 2,21789 worden gedeeld. 'En dat is meteen het eerste grote probleem. Alle systemen moeten met vijf cijfers achter de komma kunnen werken. Nu wordt eigenlijk alleen gehandeld en afgerekend in ronde getallen', zegt beursmedewerker Theo de Vries.

Noodgedwongen komt de cent weer terug op de beurs, zij het de eurocent. Op dit moment worden alle koersen opgemaakt in dubbeltjes. Met name voor optiehandelaren die elkaar op de vloer moeten overschreeuwen, is dit een probleem. 'Ze moeten de gebruikelijke biedingen aanpassen. In plaats van five bid for ten (vijf voor tien stuks) moet men nu five bid for ten twelve gaan roepen. Dat is een volkomen wereldvreemde kreet.'

De optiebeurs met de talloze afgeleide noteringen heeft de meeste problemen met de overgang. Alle oude lopende optieseries blijven na 1 januari intact, zij het dat ze worden omgezet in euro's. Maar daar komen ook nog voor ieder fonds drie nieuwe direct in euro's luidende optieseries bij. 'Iedere handelaar krijgt naast de huidige zeven schermen met koersen nog een paar schermen extra', zegt De Vries.

De test die zondag wordt gehouden, is een zogenoemde end-to-end test. Niet alleen de handel op de vloer zelf en de handelsschermen worden getest, ook de invoer en afhandeling van de orders. Omdat zondagmorgen geen beleggers actief zijn, worden de orders van afgelopen vrijdag - en in een enkel geval ook die van vorige week maandag - opnieuw uitgevoerd. De handel zelf trekt daar anderhalf uur voor uit. De clearing van de beurs die alle transacties administratief moet afwerken, is de hele dag in de weer.

De orderinvoer wordt anoniem gehouden, zodat concurrenten niet van elkaar weten of men al dan niet klaar is voor de euro. De beurs weet het wel. 'Niet meteen vandaag. Er zijn nog enkele dagen nodig om de overzichten van de beurs te vergelijken met die van de banken en commissionairs', stelt president-directeur George Möller van de effectenbeurs.

De test van gisteren is bloedserieus. Alle leden moeten voor 1 januari van de beurs een stempeltje hebben dat ze klaar zijn voor de euro. Wie dat stempeltje dan niet heeft, zal als handelspartner niet volledig te vertrouwen zijn omdat er nog mankementen kunnen zijn aan diens systemen.

Toch zijn de grappen niet van de lucht. Sommige handelaren grijpen de nephandel aan om gigantische orders in te leggen of enorme commissies te vragen. Met verwondering wordt gekeken naar de nieuwe AEX-index. Vrijdag was de graadmeter nog gesloten op 1038,71. Zondagmorgen opent de index op de eurostand van 463,95.

De koers van ABN Amro is teruggevallen naar 15,80. 'We zijn een stuk goedkoper geworden', roept de één. 'Ja, meer dan de helft', antwoordt de ander. Het woord shit klinkt telkens op in het rumoer. Regelmatig blijken handelaren zich te verrekenen.

Sjoerd de Jong van het hoekmansbedrijf AOT is er niet helemaal gerust op of deze daling ook psychologisch gunstig zal uitpakken. 'Op 4 januari hebben we de eerste beursdag van het nieuwe jaar. Iedereen begint dan met een schoon orderboek. Maar er is angst dat beleggers de kat uit de boom gaan kijken. Vooral in kleinere fondsen kunnen een paar transacties in dat geval tot grote koersverschuivingen leiden.'

Amsterdam staat niet alleen. Ook de beurzen van andere EMU-landen zoals Frankfurt en Parijs gaan na 1 januari volledig over op de euro. Alleen Londen niet. 'Die zal die dag vast kijken of het op het vasteland geen puinzooi wordt', stelt een handelaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden